25 Kasım 2021 Perşembe

Yetiştiriciliği yapılabilen salep türleri

 


Devamını Oku »

22 Kasım 2021 Pazartesi

DEFNE YAPRAKLI KARTOPU Viburnum tines

 

DEFNE YAPRAKLI KARTOPU

Viburnum tines



Defne yapraklı kartopu bembeyaz kartopu şeklindeki çiçek yumağıyla ve koyu yeşil sert yapraklarıyla sevilen bir türdür.

Dış mekan türüdür. Bolca aydınlık olan, günde birkaç saat güneş alan yerlerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Soğuğa ve sıcak havaya dayanımları yüksektir. Dolayısıyla -10 C derecelere kadar kış korumasına ihtiyaç duymazlar. Kışın çiçeklerini açarlar ve kış boyunca çiçekli kalabilirler.

Genel olarak suyu severler bol çiçeklenme için toprağın kurumasına az da olsa müsaade edin, sonrasında bolca sulayın. Sıcak yaz aylarında su ihtiyaçları daha da artacaktır. Toprağın aşırı kurumasına müsaade etmeyin.

İlkbaharda ve sonbaharda gübrelenebilirler. Özellikle ilkbahar gübrelemesi meyve oluşumunu tetikleyecektir. Ancak N (Azot) yönünden yüksek oranlı gübre kullanımları meyve oluşumunu baskılayabilir. Dolayısıyla P (Fosfor) ağırlıklı gübre kullanılmalıdır.

Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. 6-8 yaprak büyüttükçe dallar 1-2 yaprak kalacak şekilde budanmalıdır. Odunsu yapıdan sürgün verebilirler. Dolayısıyla sağlıklı ağaçlarda sert budama gönül rahatlığıyla yapılabilir.

Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler.

Çok çabuk bitlenirler. Her meyveli ağaç gibi zararlılar için iyi bir konaktır. Dolayısıyla sık ilaçlama yapmak önemlidir. Ayda veya iki ayda bir ilaçlanmaları yıl boyu korunmalarını sağlayacaktır. Özellikle bit ve örümceklere yönelik insektisit ve akarisit kullanımı tavsiye edilir.

Devamını Oku »

9 Kasım 2021 Salı

SİNOP İLİNDE KESTANE ÜRETİMİ

 

SİNOP İLİNDE

KESTANE ÜRETİMİ


 

             İlimizde ormanlık alanlarda yaklaşık 17.000 da alanda kestane ağacı bulunmaktadır. Başta Merkez, Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçesi sınırlarında bulunan Devlet Ormanlarında doğal olarak yetişen ve ilimize özgü kuzu kestanesi olarak bilinen kestane türü yetişmektedir. Kapama Kestane Bahçesi olmamasına karşın ormanlık alanlarda yaklaşık 210.000 adet civarında kestane ağacı yetişmekte ve bunun yaklaşık 157.000 adet ağacı verim vermektedir. Ormanlık alanlarımızda yetişen kestane ağaçları toplu meyvelikler şeklinde olmayıp ağaçlar dağınık şekilde yayılış göstermiştir.

 

            Erfelek ilçemizde yaklaşık 3.500 dekar alanı kaplayacak kadar ve sayısı 50.000 adeti geçen verimli kestane ağacı bulunmaktadır. 2021 yılında Erfelek ilçesinde yaklaşık 750 ton kestane meyvesi üretilmiştir. Yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı olan kestane meyvesi iç pazarlarda satılmakta ve kilogramı 15-30 TL arasında değişmektedir. Kestane üretimi ile 2021 yılında sadece Erfelek ilçesinde yaklaşık 19 milyon civarında hasıla elde edilmiştir.

 

 İLÇESİ

Kestane Ağacı Sayısı

AYANCIK

80.190,00

TÜRKELİ

76.750,00

ERFELEK

50.500,00

MERKEZ

3.300,00

TOPLAM

210.740,00

 

            Doğal olarak yetişen kestane ağaçlarında her yıl Eylül Ekim ayında yöre halkı tarafından hasat yapılmaktadır. Yıllar itibarı ile yaklaşık 3.500 ton civarında kestane üretimi sağlanmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde bulunan kestane ağaçlarının ağaç başına verimi ortala 25-30 kg civarındadır..

            2021 yılında Sinop İli genelinde yaklaşık 3.700 ton kestane meyvesi üretilmiştir. Piyasada Erfelek Kuzu Kestanesi olarak satışa sunulan ilimiz kestane çeşidi oldukça makbuldür.

 

Erfelek Kuzu Kestanesi Ağacı 20-25 metreye kadar boylanabilir ve 100 yaşına kadar yaşayabilir. Bu kestane türü diğer türlere nazaran küçük meyvelere sahiptir ancak şeker oranı fazla olup oldukça lezzetlidir. Meyve ağırlığı 9-10 gr dır. Meyve kabuğu oldukça ince olup, kabuğundan çabuk ayrılma özelliği vardır. Meyve kabuğu rengi kahverengi ve parlak iç rengi beyazdır. Tohum zarının tohuma yapışmadan kolayca ayrılabilmesi önemli özelliklerindendir.

            Kuzu kestanesi erkenci bir çeşit olup Ekim ayının ilk günlerinde toplanmaya başlanır.

Devamını Oku »