27 Ocak 2021 Çarşamba

Salep Yetiştiriciliğinde İzin Alınması Gerekir mi?

 

SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN İZİN ALINMASI GEREKİR Mİ?

            Bugün ki yazımızda salep yetiştiriciliği için izin alınması gerekir mi sorusunu tüm ayrıntıları ile yanıtlayacağız.

 Salep bitkisi orkidegiller familyasına ait ve bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de CİTES sözleşmesine göre doğadan toplanması yasaklanmıştır. Ancak tarla şartlarında yetiştirilmesi yasak değildir.


Hobi amaçlı veya deneme amaçlı, yaklaşık 100-150 m² lik alanlarda yapılacak yetiştiricilik için izin alınmasına gerek yoktur ancak üretim materyali olan yumru veya fide doğadan toplanmamış olmalı ve izinli üreticilerden fatura karşılığı alınmış olmalı.

Salep yetiştiriciliğini ticari anlamda yapmak ve yumru veya fide satışı gerçekleştirmek isteyenler ise Tarım Müdürlüklerinden izin alması gerekmektedir. Salep ülkemiz mevzuatlarına göre süs bitkisi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle ticari anlamda salep yetiştirecekler SÜS BİTKİLERİ ÜRETİCİ BELGESİ almak zorundadır. Aksi taktirde 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile 2872 Sayılı Çevre Kanununa göre cezai işlemlere maruz kalır.


O halde hobi amaçlı salep yetiştiriciliğinde doğadan toplamadığını kanıtlayan üretim materyaline ait fatura olması yeterli iken ticari yetiştiricilikte Üretici izin belgesi alınması gerekmektedir.

ÜRETİCİ BELGESİ ALMAK İÇİN;

(1) Süs bitkisi üretici belgesi üretim tesislerinin bulunduğu il müdürlüğü tarafından verilir ve bütün illerde geçerlidir.

(2) Süs bitkisi üretici belgesi başvurusu sırasında aşağıdaki belgeler istenir:

a) Başvuru sahibi ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya bitkisel üretim ya da tohumluk yetiştirme konusunda ders aldığını belgeleyen tekniker veya peyzaj mimarı/teknikeri ise diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği; değil ise çalıştırıldığı beyan edilen ziraat mühendisi veya peyzaj mimarına ait diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği. Çalıştırılan ziraat mühendisi veya peyzaj mimarı, aynı il sınırları içinde, en fazla beş işletmede çalışabilir.

b) (Degisik:RG-4/4/2012-28254) Başvuru sahibinin bağlı bulunduğu vergi dairesinin adı ve vergi kimlik numarasının yazılı beyanı.

c) İl müdürlüğü tarafından düzenlenen süs bitkileri ve süs bitkileri çoğaltım materyali üretim işletmesi kapasite raporu.

Süs Bitkisi Üreticilerinin Yükümlülükleri

Süs bitkisi üretici belgesi alan gerçek veya tüzel kişiler aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler:

a) Üretim ve satışlarına ait kayıtları beş yıl süre ile muhafaza etmek.

b) Bakanlık tarafından davet edildikleri eğitim ve toplantılara katılmak.

c) Süs Bitkileri Üreticileri alt birliğine (SÜSBİR) üye olmak zorundadır.


 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder