14 Ağustos 2022 Pazar

Ada Çayının Şifalı Çayı Nasıl Yapılır Faydaları ve Kullanımı

 

ADAÇAYI

ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?

 

Özellikleri : Latince adı Salvia officinalis olan ada çayı, ballıbabagiller familyasından gelen tıbbi ve aromatik bitki türüdür. Uçucu yağ ve baharat bitkisi olan ada çayına ait dünya çapında 5 binden fazla farklı tür bulunur. Doğada yabani türleri olmasına karşın yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

 

Kullanımı : Adaçayının yaprakları toplanarak gölgede kurutulur ve meşhur şifalı çayı yapılarak tüketilir.

 İçeriği : A, B3, B6, B9, E, ve K vitaminlerinin yanı sıra bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum mineralleri bakımından da zengindir. Ada çayı az miktarda kalori, yağ, lif ve protein de içerir.

Çayı Nasıl Yapılır: Ada çayı yapımı için taze veya kurutulmuş ada çayı yaprakları kullanabilirsiniz. Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir

Faydaları: .

-Her gün düzenli olarak bir bardak tüketildiği zaman sindirimi hızlandırır ve bağırsak problemlerine iyi gelir.

- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için çok faydalı olan adaçayının, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve grip gibi üşütme temelli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılması önerili

- Antioksidan özelliği sayesinde vücudunuzda ve özellikle de karaciğerinizde bulunan toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. 

- Kendine has kokusu ve tadı ile beyin fonksiyonların daha hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak odaklanmayı kolaylaştırır

- Antibakteriyel özelliğe sahip olan adaçayı, diş ve ağız sağlığı için de birçok fayda sağlar. 

- Demlediğiniz çay ile gargara yaptığınız zaman diş iltihaplarını önlemeye ve bu iltihaplardan kaynaklanan ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur

- Yüksek kolesterol problemi olan kişilerin de düzenli olarak adaçayı içmesini önerilir.

- Kemikleri ve kasları güçlendirmeye yardımcı olur ve idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.

-Günde içilen bir bardak adaçayı yaraların iyileşmesinde hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğu da kanıtlanmıştır. 

Devamını Oku »

10 Temmuz 2022 Pazar

Akrep Otu Nedir Nasıl Kullanılır?

 



Ülkemizde “akrep otu” olarak bilinen  ve bilimsel ismi Heliotropium europaeum olan bu bitki doğada kendiliğinden yabani olarak yetişir.. Akrep otu beyaz renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.

Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açar ve meyve bahçeleri ve tarlalarda yetişir. 

Koyun, sığır, at, domuz ve kümes hayvanları için zehirli olan ve ekonomik bakımdan olumsuz sonuçlar doğuran bir bitkidir. Avustralya'da, bu bitki koyun üretimine doğrudan yüz milyonlarca dolarlık zarar vermiştir.

Akrep otu her türlü zehire karşı panzehir etkisi gösteren önemli bileşikler içerir. Yaprak ve çiçekleri kesinlikle yenerek kullanılmamasına karşı haricen akrep, yılan, böcek ve yabani hayvan ısırıklarına karşı tedavi edici olarak kullanılmaktadır.

Toplanan yaprak ve çiçekleri bir havanda dövülerek ezilir ve elde edilen lapası sokma ve ısırık olan yere uygulanır.

Devamını Oku »

22 Haziran 2022 Çarşamba

BOZ KARABAŞ (Stachys byzantina) Faydaları ve Kullanımı

 

BOZ KARABAŞ (Stachys byzantina)

 

Bitki yaklaşık 80 cm büyüyebilen Çalılıklar, tarlalar ve kayalık yamaçlarda görülür. Bitki yaprakları kavisli biçimli ve beyaz tüylerle kaplı olup grimsi renkte görünür.  Çiçekli gövdeler dik, genellikle dallı ve 4 köşelidir. Popüler bir süs bitkisidir. Çiçekler küçük ve açık mor renklidir. Yazın çiçek açmaya başlar.

Kuzukulağı tavşan kulağı tüylü ot, dağ çayı gibi isimlerlede anılmaktadır.

Bitki daha çok süs bitkisi olarak kullanılmakta ancak şifalı etkileri de mevcut. Özellikle arı ve  böcek ısırıklarında karşı haricen kullanılır. Ayrıca yaraları tedavi etmek için antibakteriyel bir bandaj olarak kullanılır. Yaprakları, soğuk algınlığı, grip ve astım ataklarını hafifletmek için tedavide amacı ile kullanılmaktadır.




Devamını Oku »

23 Şubat 2022 Çarşamba

Persicaria maculosa (Söğüt otu)

SÖĞÜT OTU (Persicaria maculosa)

 


Söğüt otu doğada kendiliğinden yetişen ve yaklaşık 100 cm kadar boylanabilen yabani bir ottur. Morumsu çiçekler açar 

Bu bitkinin sap ve yaprak kısımları tüketilebilir durumdadır. Özellikle taze yapraklı gövde kısmı Doğu Anadolu’da sebze olarak tüketilmektedir. 

Söğüt otu şifalı özellik gösterir. İçeriğinde tanen maddesi yoğunlukta bulunur. Bu özelliği ile İshal ve enfeksiyonlara karşı kullanılır. Yapraklar büzücü, idrar söktürücü, deri kızartıcı ve parazit düşürücüdür. Demlenerek mide ağrısını gidermek için kullanılır. Lapa halinde ağrı giderici olarak uygulanır. Kaynatılarak romatizma tedavisinde kullanılır. 

Devamını Oku »

3 Şubat 2022 Perşembe

Salep Türleri

 


Devamını Oku »

24 Ocak 2022 Pazartesi

Doğada Frenk Soğanı Yabani sarımsak Sirim Otu Nedir? Nasıl Kullanılır Şifaları

 

FERNK SOĞANI (ALLİUM  schoenoprasum)

 


Frenk soğanı doğada yabani olarak yetişen ve soğangiller ailesine ait bir ottur. Toprak altında sarımsak benzeri bir yumru soğan oluşturur. Oldukça keskin bir kokuya sahip olup, kokusu soğan sarımsak arası bir yapıdadır.

Frenk soğanı ilbahardan itibaren soğan benzeri yapraklarını okuşturur ve aynı anda toprak altında yumrusu da gelişmeye başlar. Yabraklarının içi soğanınkine nazaran boştur ve kurutulduğunda baharat olarak kullanılabilir. İlkbaharın sonuda yazın pembemsi renkli top şeklinde çiçekler oluşturur.

Taze halde salata ve yemeklerde kullanabileceği gibi, frenk soğanı, Van'ın meşhur otlu peyniri içinde yer alır ve baharat olarak yemeklerde de kullanılır. Kuru Frenk soğanı ise dilediğiniz her tarife uyum sağlayabilir.

 

Frenk Soğanın Faydaları:

-Frenk soğanı doğadan toplanarak yenebilen bir bitki olmasına karşı insan sağlığı açısında da bir çok faydası vardır.

-Frenk soğanı A vitamini içeren bir sebzedir. A vitamini sayesinde göz sağlığını korumaktadır.

-Frenk soğanı, saçları besleyen bir soğandır. Yapısındaki vitamin ve mineraller sayesinde saç kuruluğu önlenir.

-Frenk soğanı bağırsaklarda oluşan parazitleri temizler. Bağırsakların daha rahat çalışması için gerekli ortamı hazırlar.

-Frenk soğanı antioksidan bir sebzedir. Vücudu zararlı maddelerden kısa sürede arındırır.

Yapılan araştırmalara göre Frenk soğanını sık tüketenlerin uyku düzeni daha sağlıklı oluyor
Devamını Oku »

Frenk Üzümü Nedir Şifalı Özellikleri Nasıl Kullanılır?

 

FRENK ÜZÜMÜ (Ribes Rubrum)



Taşkırangiller familyasına ait ve Latince adı Ribes Rubrum olan frenk üzümü  diğer adı Bektaşi üzümü olup, 1,5-2 m kadar boylanabilen çalı formunda bir üzüm türüdür. Meyveleri ufak ancak uzun salkımlar halinde gelişerek minik, yuvarlak ve parlak görünümüyle dikkat çekiyor.

Kendi aralarında kırmızı renk üzümü, sarı ya da siyah frenk üzümü olarak renklerine ve tatlarına göre de ayrışırken büyüklükleri de yetiştikleri ortama göre farklılaşabiliyor. Yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki frenk üzümü ağacının meyveleri yaz aylarında olgunlaşarak toplanıyor.

Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde kıyı şeridinde yetişmekle birlikte son yıllarda diğer bölgelerimizde de yetiştirilmektedir. Nemli ve yağışlı iklim ile geçirimli verimli topraklarda iyi gelişim gösterir. Ayrıca saksıda da yetişme imkanı vardır.

Sağlığa olumlu katkıları haricinde nefis tadıyla da dikkat çeken ufak taneli meyvelerden biri de frenk üzümü. Mayhoşumsu ve yoğun tadıyla ister tek başına ister yemekler, kahvaltılar, tatlılar ve mezelerin yanında yenebiliyor.

FAYDALARI

-Yüksek miktarda B ve C vitamini içerir ve bağışıklığı kuvvetlendirir.

-Zengin bir mineral deposu olan frenk üzümü fosfor, manganez, demir, bakır ve potasyum kaynağıdır.

-Lifli yapısıyla sindirim sistemini rahatlatır, bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler.

-Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar.

-Terleyerek zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve ateşi düşürür.

-Karın ve karaciğer bölgelerinde oluşabilen kramp, ağrı ve huzursuzlukların azalmasına yardımcı olur.

-Böbreklerin çalışmasını destekleyerek idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı gibi sorunların oluşumunu önler.

-Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığa bağlı gelişen gaz ve ağrı gibi şikayetleri önler.

-Cildin nemlenmesini sağlar ve yaşlanma etkilerini geciktirir.

-Frenk üzümü fidanı yapraklarından yapılan çay romatizma ve gut gibi rahatsızlıklar iyi gelir.

Devamını Oku »