DİKİLEN
SALEP YUMRULARINDAN NE ZAMAN VERİM ALINIR
Salep
yetiştiriciliğinde üretim genellikle yumru ve fide ile yapılır. Salep tohumları
eksik tohum denilen endospermsiz (besi doku) olduğundan tohum yapısında
olduğundan tohumla üretilmesi çok güçtür. Bunun yerine pratikte vegatatif
kısımları olan yumru veya fide ile üretilir.
Salep yumruları veya fideleri uygun koşullarda
hazırlanmış toprağa ilkbaharda Nisan ayının başlarından itibaren dikilir. Her
ne kadar yumru dikim zamanı eylül ayı ise de nisan ayında da dikilmesi
uygundur.
Salep yetiştiriciliğine başlarken genellikle bir dekarın
altında 250-300 m² lik alanlarda başlanmalı. Dikimden sonra ilkbaharda hasat
gerçekleştirilir ve hasat edilen yumrular ile kademeli olarak dikim alanı
genişletilir. İlk yıl 250 m² ile başlanır, 2. Yıl 500 m² ve üçüncü yıl 1000 m²
yani bir dekara çıkarılır. Dördüncü yıl hasattan sonra iki dekarlık yumru
hasadı gerçekleştirilir ve bir dekar alan tekrar dikilir, geriye kalan ve bir
dekara yetecek yaklaşık bir ton civarında yumru satılarak kar elde edilir.
Demek ki salep yetiştiriciliğinde 250 m² ile başlanırsa
dördüncü yılın sonunda bir dönümlük yere çıkarılmış olunur ve artı bir dönümlük
satılacak yumru elde edilmiş olunur.
Salepte üretim materyali olan yaş yumrunun güncel fiyatı
120 TL olduğu düşünülürse her yıl satılacak olan bir tonluk salep yumrusundan 120.000
TL brüt gelir elde edilir. % 20 üretim masrafları olan 24.000 TL düşüldüğünde
net 96.000 TL yıllık kar elde edilmesi söz konusudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder