19 Şubat 2021 Cuma

Salep Yetiştiriciliğinde Ne Zaman ve Ne Kadar Kar Elde Edilir?

 

DİKİLEN SALEP YUMRULARINDAN NE ZAMAN VERİM ALINIR



            Salep yetiştiriciliğinde üretim genellikle yumru ve fide ile yapılır. Salep tohumları eksik tohum denilen endospermsiz (besi doku) olduğundan tohum yapısında olduğundan tohumla üretilmesi çok güçtür. Bunun yerine pratikte vegatatif kısımları olan yumru veya fide ile üretilir.

            Salep yumruları veya fideleri uygun koşullarda hazırlanmış toprağa ilkbaharda Nisan ayının başlarından itibaren dikilir. Her ne kadar yumru dikim zamanı eylül ayı ise de nisan ayında da dikilmesi uygundur.

            Salep yetiştiriciliğine başlarken genellikle bir dekarın altında 250-300 m² lik alanlarda başlanmalı. Dikimden sonra ilkbaharda hasat gerçekleştirilir ve hasat edilen yumrular ile kademeli olarak dikim alanı genişletilir. İlk yıl 250 m² ile başlanır, 2. Yıl 500 m² ve üçüncü yıl 1000 m² yani bir dekara çıkarılır. Dördüncü yıl hasattan sonra iki dekarlık yumru hasadı gerçekleştirilir ve bir dekar alan tekrar dikilir, geriye kalan ve bir dekara yetecek yaklaşık bir ton civarında yumru satılarak kar elde edilir.



            Demek ki salep yetiştiriciliğinde 250 m² ile başlanırsa dördüncü yılın sonunda bir dönümlük yere çıkarılmış olunur ve artı bir dönümlük satılacak yumru elde edilmiş olunur.

            Salepte üretim materyali olan yaş yumrunun güncel fiyatı 120 TL olduğu düşünülürse her yıl satılacak olan bir tonluk salep yumrusundan 120.000 TL brüt gelir elde edilir. % 20 üretim masrafları olan 24.000 TL düşüldüğünde net 96.000 TL yıllık kar elde edilmesi söz konusudur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder