ALIÇ (YEMİŞAN) MEYVESİNİN
ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?
Özellikleri :Alıç ülkemiz doğasında kendiliğinden yetişen ve meyve veren sağlık açısından da birçok faydası olan nadir bitki türlerinden bir tanesidir. Genellikle ormanlık alanlarda çalı formunda büyür ve sonbaharın sonunda meyve verir.
Kullanımı :Toplanan meyveleri taze olarak tüketildiği gibi marmelattı ve reçeli yapılmakta ayrıca kurutularak şifalı çayı yapılmaktadır.
İçeriği :Alıç meyvesinin içinde Yüksek oranda demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri içeren bulunmakta, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir. Yapraklarında ise yağ yakıcı tripenten maddesi bulunur. Bu nedenle alıç çayı yapılırken meyve ve yaprakları beraber kullanılır.
Çayı Nasıl Yapılır: Alıç çayı yaprak ve meyvelerinden yapılır. Bir bardak suya 5-6 adet meyve ve 3-4 adet yaprak konur ve kısık ateşte 5 dakika kaynatılır sonra ocaktan alınarak 10 dakika demlenir. Hzırlanan çay günde iki bardak içilebilir.
Faydaları:
1-Günde içilen bir bardak alıç çayı vücudu yatıştırır, stresi
alı ve sinir sistemini rahatlatır.
2- Yüksek tansiyon sonrasında oluşmakta olan
damar sertliklerinin düzelmesinde etkilidir Kalp krizi riskini en aza
indirir.
3-Vücutdaki
ödemi atmada yardımcı olur
4-
Özellikle kalp krizi geçirmiş olan kişiler bu meyveyi tüketirse kalbin
güçlenmesini sağlar.
5-
Göğüs ağrısına, migrene ve baş ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
6-
Damar tıkanıklıklarının önüne geçen etkili bir meyvedir.