22 Ocak 2021 Cuma

ÇOBANÇANTASI OTU FAYDALARI KULLANIMI

 

ÇOBANÇANTASI OTU (Capsella bursa-pastoris)

ÖZELLİKLERİ

Çobançantası, turpgiller familyasından olan
ve doğada yabani olarak kendiliğinden yetişen şifalı bir bitkidir.

 Genellikle tarım alanları ve çorak arazilerde, çayırlık alanlarda otların arasında yetişir.

Çoban çantası otu tek yıllık olup dik büyüyen tüylerle kaplı olan bir gövdeye sahiptir. Bu bitki oTtsu bir bitkidir ve yaklaşık 40–50 cm arasında boylanır.

 Ocak-Aralık aylarında çiçek açar. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklı olmasıyla bilinir.

Bir yıl içerisinde 6-7 defa tohum döker, bu da onun ne kadar hızlı üreyebildiğini gösterir. Mevsimi ılık geçen bölgelerde kış aylarında bile tohum bağlar ve üremesine devan eder.

 Çiçek açtıktan sonra kalp şeklinde ve çantaya benzer meyveler oluşturur. Bu özelliğinden dolayı çoban çantası olarak adlandırılmıştır.



İÇERDİĞİ MADDELER:

Çoban çantası otunun içeriğinde bulunan ana etkili madde fumarik asittir. Yine bursik asit, saponin, peptid, C vitamini ve B grubu vitaminler ile demir fosfor, kalsiyum ve potasyum gibi elementler bulunur. Ayrıca % 35 oranında yağ içerir.

 FAYDALARI

En çok kullanıldığı şifalı yönü kanama durdurucu Özelliğidir.. Özellikle kadınlarda adet kanamalarını düzenlemek için kullanılır. Yine basur tedavisinde çok etkilidir. Ayrıca skorbüt hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. İçeriğindeki Saponin ve peptid maddesinden dolayı kanı pıhtılaştırdığı için her türlü kanamayı durdurmada etkilir.

 Bağırsağın çalışma mekanizmasını düzenleyen bu bitki kabızlığın oluşumunu engelliyor ve sindirim sisteminin çalışmasında önemli rol oynuyor. Karın ağrısını gidermektedir.

 Tansiyonu dengeleyen ve yüksek tansiyonu düşüren bu bitki kalp için faydalıdır. Kan dolaşımın düzenlediği için kalbin çalışma ritmini düzenlemektedir.

NASIL KULLANILIR

Çoban çantası otunun şifalı olarak kullanımı oldukça yaygındır. Genel olarak kökleri, yaprakları ve çiçekleri de tüketilebilmektedir. Çiçek açmadan önce körpe yaprakları toplanarak salatalarda kullanılır. Yine meyve ve çiçekleri taze olarak ve pişirilerek yenebilir. Tohumlarının hafif baharatımsı tadından dolayı çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır.  Tohumundan yağ ve baharat elde edilebilir..

 

Şifalı olarak kullanımı genellikle çay şeklindedir. Meyve ve dalları  ile birlikte toplanan çoban çantası otu gölgede birkaç gün kurutulur. Daha sonra kıyılarak bir yemek kaşığı bir bardak kaynar suda 10 dakika bekletilerek demlenir. Süzüldükten sonra günde bir bardak içilmesi yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder