ÇOBANÇANTASI OTU (Capsella
bursa-pastoris)
Çobançantası, turpgiller familyasından
olan
ve doğada yabani olarak kendiliğinden yetişen şifalı bir bitkidir.
Çoban çantası otu tek yıllık olup dik büyüyen
tüylerle kaplı olan bir gövdeye sahiptir. Bu bitki oTtsu bir bitkidir ve
yaklaşık 40–50 cm arasında boylanır.
Bir yıl içerisinde 6-7 defa tohum
döker, bu da onun ne kadar hızlı üreyebildiğini gösterir. Mevsimi ılık
geçen bölgelerde kış aylarında bile tohum bağlar ve üremesine devan eder.
İÇERDİĞİ MADDELER:
Çoban çantası otunun içeriğinde
bulunan ana etkili madde fumarik asittir. Yine bursik asit, saponin, peptid, C
vitamini ve B grubu vitaminler ile demir fosfor, kalsiyum ve potasyum gibi
elementler bulunur. Ayrıca % 35 oranında yağ içerir.
En çok kullanıldığı şifalı yönü kanama durdurucu Özelliğidir.. Özellikle
kadınlarda adet kanamalarını düzenlemek için kullanılır. Yine basur tedavisinde
çok etkilidir. Ayrıca skorbüt hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. İçeriğindeki Saponin ve peptid maddesinden dolayı kanı
pıhtılaştırdığı için her türlü kanamayı durdurmada etkilir.
NASIL KULLANILIR
Çoban çantası otunun şifalı olarak kullanımı oldukça
yaygındır. Genel olarak kökleri,
yaprakları ve çiçekleri de tüketilebilmektedir. Çiçek açmadan önce körpe
yaprakları toplanarak salatalarda kullanılır. Yine meyve ve çiçekleri taze
olarak ve pişirilerek yenebilir. Tohumlarının hafif baharatımsı tadından dolayı
çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Tohumundan yağ ve baharat
elde edilebilir..
Şifalı olarak kullanımı genellikle çay şeklindedir. Meyve
ve dalları ile birlikte toplanan çoban
çantası otu gölgede birkaç gün kurutulur. Daha sonra kıyılarak bir yemek kaşığı
bir bardak kaynar suda 10 dakika bekletilerek demlenir. Süzüldükten sonra günde
bir bardak içilmesi yeterlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder