23 Ocak 2021 Cumartesi

Doğada Toplayabileceğiniz Yabani Nane Otu

 

YABANİ NANE (Mentha pulegium)



            Merhaba arkadaşlar. Bugün size doğada toplayabileceğiniz yabani nane bitkisinden bahsedeceğiz.

            Yabani nane ballıbabagiller familyasından olan ve doğada kendiliğinden yetişen çok yıllık bir bitkidir. Halk arasında yarpuz otu olarak da bilinir.

İçeriğinde mentha veya mentol adlı bir aroma bulunur. Ülkemizde Akdeniz bölgesi başta olmak üzere bir çok bölgemizde doğal olarak yayılış göstermiş olup daha çok nemli çayırlarda, yol kenarlarında ve tarla kenarlarında yetişir.

Yapraklar kümeler halinde üst üste dizilmiş şekilde bulunur ve Ağustos-temmuz aylarında lila renkli çiçek açar. Yaz sonunda ise tohum bağlar.

Yabani nane bitkisinin yaprakları ilkbaharda çiçek açmadan önce toplanmalı ve gölgede kurutulmalıdır.

Taze olarak salatalarda kullanıldığı gibi kurutulduktan sonra elle ovuşturularak toz haline getirilir ve baharat olarak kullanılır.


En çok kullanıldığı alanlar kadınlardaki adet düzensizliklerine ve soğuk algınlığına karşı şifalı olarak kullanılmasıdır.

Toksik etkiye sahip yağı bir çok hastalığın tedavisinde kullanılsa da en çok kullanım şekli çayı yapılarak kullanılmasıdır.

Yaprakları toplanan yabani nane gölgede kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve bir yemek kaşığı bir bardak kaynar suda 10 dakika bekletilir. Daha sonra süzülerek içilir. Şifalı etkisi için 5 gün süre ile günde iki bardak içilir.

Yabani nane çayı başta adet düzensizlikleri ve soğuk algınlığı olmak üzere mide bulantısına, baş dönmesine, yüksek tansiyon ve kusma gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder