YONCA YAPRAĞI ÇAYI FAYDALARI ÖZELLİKLERİ KULLANIMI
Yonca bitkisi kültürü yapılan bir bitki olmasına karşın doğada oldukça fazla çeşitte yabani formları bulunmaktadır. Kökeni ülkemiz olması sebebiyle bir çok bölgemizde doğada yabani yonca yetişmektedir.
Esasında bir yem bitkisi olarak kullanılan yonca hayvan beslemesinde önemli bir yer tutar ve yem bitkisi olarak kullanımı oldukça yaygındır.
Yapısında hemen bütün vitaminler bulunur. Ayrıca çok miktarda bitkisel protein barındır ve kalsiyum başta olmak üzere bir çok mineral de bulunur.
Bu zengin içeriğinden dolayı yaprakları kurutularak çayı yapılmakta ve insan tüketiminde kullanılmaktadır.
Taze yeşil yaprakları toplandıktan sonra gölgede 2-3 gün süre ile kurutulur. Kurutulan yapraktan bir yemek kaşığı, bir bardak kaynamış sıcak su içerisine konur ve 2-3 dakika demlenir ve süzülerek günde 2 bardak 15 gün süre ile içilir.
Hazım sorunu yaşayanlar, kolesterolü yüksek olanlar, karaciğer sağlığını korumak isteyenler, ve özellikle kas kramplarından kurtulmak isteyenler bu çayı tüketmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder