24 Ocak 2022 Pazartesi

Yara Otu Prunella vulgaris Kullanımı Şifalı Özellikleri

 

YARA OTU (Prunella vulgaris)

 


 


 

Yara otu doğada kendiliğinden yetişen ve 25-30 cm boylanan çok yıllık otsu bir bitkidir. yaprakları karşılıklı ve derin kesiklidir. Çiçekleri ise mavimsi mor menekşe renklidir.

 

2900 metreye kadar olan güneşli iklimleri ve nemli, süzek toprakları tercih eder. Ülkemizde daha çok  Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir.

 

Yara otunun içeriğinde anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip flavonoidler, tanenler ve ursolik, rosmarinik ve oleanolik asitlerdir.

 

Bu şifalı bitki yaraları iyileştirmek için kullanılır. Dokuyu stabilize etmeye yardımcı olan ve cildin nemini önleyen hassas, yatıştırıcı ve sıkılaştırıcı yeteneklere sahiptir.

 

Yara Otu Nasıl Kullanılır.

Yara otu bitkisi, kesikleri, yanıkları ve sıyrıkları tedavi etmeye yardımcı olur. Bitkinin dahili kullanımı boğaz ve ağız ülserleri için faydalıdır.

 

Dahili olarak kullanımı çayı yapılası veya taze olarak bitkinin doğranıp salata şeklinde tüketilmesidir. Ayrıca ciltteki yaraları iyileştirmek için hafifçe ıslatılan yara otu yaprak ve çiçekleri ezilerek lapa haline getirilir ve yara olan yere sürülür.

 

Faydaları :

-Çayı yapılarak tüketilen yara otu hipertansiyon, baş dönmesi, konjonktivit ve gut tedavisine yardımcı olur.

-Şeker hastalığının tedavisinde tedavi sürecine yardımcı olmaktadır.

-Hazırlanan lapası yara iyileştirici olarak kullanılır.

-Yapraklardan yapılan çay, iç kanamayı ve boğaz ağrılarını tedavi etmeye yardımcı olur.

- Yapılan çayı kanamayı durdurucu ve aşırı adet kanamasını azaltıcı etkisi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder