24 Nisan 2023 Pazartesi

KARAHİNDİBA OTUNUN KANITLANMIŞ SAĞLIĞA OLAN FAYDALARI

 

KARAHİNDİBA OTUNUN KANITLANMIŞ SAĞLIĞA OLAN FAYDALARI

Karahindiba, tüm dünyada yıl boyunca vahşi doğada çok yaygındır. Dişli yaprakları ve sarı çiçekleri ile karakterizedir.

 Avrupa ve Asya'daki insanlar, karahindibayı hem gıda hem de ilaç olarak çok sık kullanırlar. 

Yemeklerde salata yeşillikleri olarak tüketildiği gibi çorba, şarap ve çaya da eklenebilir. Kökü kavrulduktan sonra kahve yerine kullanılır. 

Karahindibanın Sağlığa Olan Faydaları

Karahindibanın karaciğerimizin düzgün çalışmasını engelleyen lipid peroksidasyonuna ve serbest radikallere karşı koruyucu etkisi olduğu bazı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Karahindiba, özellikle B vitaminleri olmak üzere karaciğer fonksiyonu için çok önemli olan bol miktarda besine sahiptir. 

Karaciğeri temizlemeye ve safra üretimini artırmaya yardımcı olur. Karahindibanın hepatit gibi birçok karaciğer hastalığı için uzun süredir bitkisel bir tedavi olarak kullanılmasının nedeni budur.

İdrar söktürücü etkileri nedeniyle kilo vermeye yardımcı olarak kullanılır. Kanada'da bu bitki aynı zamanda ödemi azaltabilen bir idrar söktürücü olarak resmi olarak tescil edilmiştir.

Cildinize bakım yapar ve saçların uzamasına da yardımcı olur. Klinik olarak erken beyazlamadan kurtulma, saç dökülmesini önleme, akne ve dermatit gibi cilt problemlerini tedavi etme ve alın, burun ve yanaklardaki pigmentasyonlu döküntüleri/lekeleri ve çilleri giderme yeteneğini gösterir. 

Bu arada, çeşitli solunum yolu hastalıkları ve gastroenterit ile savaşmak için yaygın olarak kullanılır; 

A ve C vitaminleri ve mineraller bakımından zengindir. Yemeklerden önce karahindiba çayı içmek hazımsızlığı ve kabızlığı iyileştirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder