FRENK ÜZÜMÜ (Ribes Rubrum)
Taşkırangiller familyasına ait ve Latince adı Ribes
Rubrum olan frenk üzümü diğer adı
Bektaşi üzümü olup, 1,5-2 m kadar boylanabilen çalı formunda bir üzüm türüdür.
Meyveleri ufak ancak uzun salkımlar halinde gelişerek minik, yuvarlak ve parlak
görünümüyle dikkat çekiyor.
Kendi aralarında kırmızı renk üzümü, sarı ya da siyah
frenk üzümü olarak renklerine ve tatlarına göre de ayrışırken büyüklükleri de
yetiştikleri ortama göre farklılaşabiliyor. Yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki
frenk üzümü ağacının meyveleri yaz aylarında olgunlaşarak toplanıyor.
Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde kıyı şeridinde
yetişmekle birlikte son yıllarda diğer bölgelerimizde de yetiştirilmektedir.
Nemli ve yağışlı iklim ile geçirimli verimli topraklarda iyi gelişim gösterir.
Ayrıca saksıda da yetişme imkanı vardır.
Sağlığa olumlu katkıları haricinde nefis tadıyla da
dikkat çeken ufak taneli meyvelerden biri de frenk üzümü. Mayhoşumsu ve yoğun
tadıyla ister tek başına ister yemekler, kahvaltılar, tatlılar ve mezelerin
yanında yenebiliyor.
FAYDALARI
-Yüksek
miktarda B ve C vitamini içerir ve bağışıklığı kuvvetlendirir.
-Zengin
bir mineral deposu olan frenk üzümü fosfor, manganez, demir, bakır ve potasyum
kaynağıdır.
-Lifli
yapısıyla sindirim sistemini rahatlatır, bağırsakları çalıştırarak kabızlığı
önler.
-Kan
şekerinin dengede tutulmasını sağlar.
-Terleyerek
zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve ateşi düşürür.
-Karın
ve karaciğer bölgelerinde oluşabilen kramp, ağrı ve huzursuzlukların azalmasına
yardımcı olur.
-Böbreklerin
çalışmasını destekleyerek idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı gibi sorunların
oluşumunu önler.
-Sindirim
sistemini rahatlatır, hazımsızlığa bağlı gelişen gaz ve ağrı gibi şikayetleri
önler.
-Cildin
nemlenmesini sağlar ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
-Frenk üzümü fidanı yapraklarından yapılan çay romatizma
ve gut gibi rahatsızlıklar iyi gelir.