ADAÇAYI
ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?
Özellikleri
: Latince adı Salvia officinalis olan
ada çayı, ballıbabagiller familyasından gelen tıbbi ve aromatik bitki türüdür.
Uçucu yağ ve baharat bitkisi olan ada çayına ait dünya çapında 5 binden fazla
farklı tür bulunur. Doğada yabani türleri olmasına karşın yetiştiriciliği
de yapılmaktadır.
Kullanımı
: Adaçayının
yaprakları toplanarak gölgede kurutulur ve meşhur şifalı çayı yapılarak
tüketilir.
İçeriği : A, B3, B6, B9, E, ve K vitaminlerinin
yanı sıra bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum mineralleri
bakımından da zengindir. Ada çayı az
miktarda kalori, yağ, lif ve protein de içerir.
Çayı Nasıl Yapılır: Ada
çayı yapımı için taze veya kurutulmuş ada çayı yaprakları kullanabilirsiniz. Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml
kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve
fincana doldurularak servis edilir
Faydaları: .
-Her gün düzenli olarak bir bardak tüketildiği zaman
sindirimi hızlandırır ve bağırsak problemlerine iyi gelir.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için çok faydalı olan
adaçayının, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve grip gibi üşütme temelli
rahatsızlıkların tedavisinde kullanılması önerili
- Antioksidan özelliği sayesinde vücudunuzda ve özellikle de
karaciğerinizde bulunan toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı
olur.
- Kendine has kokusu ve tadı ile beyin fonksiyonların daha
hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak odaklanmayı kolaylaştırır
- Antibakteriyel özelliğe sahip olan adaçayı, diş ve ağız
sağlığı için de birçok fayda sağlar.
- Demlediğiniz çay ile gargara yaptığınız zaman diş
iltihaplarını önlemeye ve bu iltihaplardan kaynaklanan ağız kokusunu gidermeye
yardımcı olur
- Yüksek kolesterol problemi olan kişilerin de düzenli olarak
adaçayı içmesini önerilir.
- Kemikleri ve kasları güçlendirmeye yardımcı olur ve idrar
yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.
-Günde içilen bir bardak adaçayı yaraların iyileşmesinde
hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğu da kanıtlanmıştır.