FERNK SOĞANI (ALLİUM schoenoprasum)
Frenk soğanı doğada yabani olarak yetişen ve soğangiller ailesine ait bir ottur. Toprak altında sarımsak benzeri bir yumru soğan oluşturur. Oldukça keskin bir kokuya sahip olup, kokusu soğan sarımsak arası bir yapıdadır.
Frenk soğanı ilbahardan itibaren soğan benzeri yapraklarını okuşturur ve aynı anda toprak altında yumrusu da gelişmeye başlar. Yabraklarının içi soğanınkine nazaran boştur ve kurutulduğunda baharat olarak kullanılabilir. İlkbaharın sonuda yazın pembemsi renkli top şeklinde çiçekler oluşturur.
Taze halde salata ve yemeklerde kullanabileceği gibi, frenk soğanı, Van'ın meşhur otlu peyniri içinde yer alır ve baharat olarak yemeklerde de kullanılır. Kuru Frenk soğanı ise dilediğiniz her tarife uyum sağlayabilir.
Frenk Soğanın Faydaları:
-Frenk soğanı doğadan toplanarak yenebilen bir bitki olmasına karşı insan sağlığı açısında da bir çok faydası vardır.
-Frenk soğanı A vitamini içeren bir sebzedir. A vitamini sayesinde göz sağlığını korumaktadır.
-Frenk soğanı, saçları besleyen bir soğandır. Yapısındaki vitamin ve mineraller sayesinde saç kuruluğu önlenir.
-Frenk soğanı bağırsaklarda oluşan parazitleri temizler. Bağırsakların daha rahat çalışması için gerekli ortamı hazırlar.
-Frenk soğanı antioksidan bir sebzedir. Vücudu zararlı maddelerden kısa sürede arındırır.