24 Ocak 2022 Pazartesi

Doğada Frenk Soğanı Yabani sarımsak Sirim Otu Nedir? Nasıl Kullanılır Şifaları

 

FERNK SOĞANI (ALLİUM  schoenoprasum)

 


Frenk soğanı doğada yabani olarak yetişen ve soğangiller ailesine ait bir ottur. Toprak altında sarımsak benzeri bir yumru soğan oluşturur. Oldukça keskin bir kokuya sahip olup, kokusu soğan sarımsak arası bir yapıdadır.

Frenk soğanı ilbahardan itibaren soğan benzeri yapraklarını okuşturur ve aynı anda toprak altında yumrusu da gelişmeye başlar. Yabraklarının içi soğanınkine nazaran boştur ve kurutulduğunda baharat olarak kullanılabilir. İlkbaharın sonuda yazın pembemsi renkli top şeklinde çiçekler oluşturur.

Taze halde salata ve yemeklerde kullanabileceği gibi, frenk soğanı, Van'ın meşhur otlu peyniri içinde yer alır ve baharat olarak yemeklerde de kullanılır. Kuru Frenk soğanı ise dilediğiniz her tarife uyum sağlayabilir.

 

Frenk Soğanın Faydaları:

-Frenk soğanı doğadan toplanarak yenebilen bir bitki olmasına karşı insan sağlığı açısında da bir çok faydası vardır.

-Frenk soğanı A vitamini içeren bir sebzedir. A vitamini sayesinde göz sağlığını korumaktadır.

-Frenk soğanı, saçları besleyen bir soğandır. Yapısındaki vitamin ve mineraller sayesinde saç kuruluğu önlenir.

-Frenk soğanı bağırsaklarda oluşan parazitleri temizler. Bağırsakların daha rahat çalışması için gerekli ortamı hazırlar.

-Frenk soğanı antioksidan bir sebzedir. Vücudu zararlı maddelerden kısa sürede arındırır.

Yapılan araştırmalara göre Frenk soğanını sık tüketenlerin uyku düzeni daha sağlıklı oluyor
Devamını Oku »

Frenk Üzümü Nedir Şifalı Özellikleri Nasıl Kullanılır?

 

FRENK ÜZÜMÜ (Ribes Rubrum)



Taşkırangiller familyasına ait ve Latince adı Ribes Rubrum olan frenk üzümü  diğer adı Bektaşi üzümü olup, 1,5-2 m kadar boylanabilen çalı formunda bir üzüm türüdür. Meyveleri ufak ancak uzun salkımlar halinde gelişerek minik, yuvarlak ve parlak görünümüyle dikkat çekiyor.

Kendi aralarında kırmızı renk üzümü, sarı ya da siyah frenk üzümü olarak renklerine ve tatlarına göre de ayrışırken büyüklükleri de yetiştikleri ortama göre farklılaşabiliyor. Yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki frenk üzümü ağacının meyveleri yaz aylarında olgunlaşarak toplanıyor.

Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde kıyı şeridinde yetişmekle birlikte son yıllarda diğer bölgelerimizde de yetiştirilmektedir. Nemli ve yağışlı iklim ile geçirimli verimli topraklarda iyi gelişim gösterir. Ayrıca saksıda da yetişme imkanı vardır.

Sağlığa olumlu katkıları haricinde nefis tadıyla da dikkat çeken ufak taneli meyvelerden biri de frenk üzümü. Mayhoşumsu ve yoğun tadıyla ister tek başına ister yemekler, kahvaltılar, tatlılar ve mezelerin yanında yenebiliyor.

FAYDALARI

-Yüksek miktarda B ve C vitamini içerir ve bağışıklığı kuvvetlendirir.

-Zengin bir mineral deposu olan frenk üzümü fosfor, manganez, demir, bakır ve potasyum kaynağıdır.

-Lifli yapısıyla sindirim sistemini rahatlatır, bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler.

-Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar.

-Terleyerek zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve ateşi düşürür.

-Karın ve karaciğer bölgelerinde oluşabilen kramp, ağrı ve huzursuzlukların azalmasına yardımcı olur.

-Böbreklerin çalışmasını destekleyerek idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı gibi sorunların oluşumunu önler.

-Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığa bağlı gelişen gaz ve ağrı gibi şikayetleri önler.

-Cildin nemlenmesini sağlar ve yaşlanma etkilerini geciktirir.

-Frenk üzümü fidanı yapraklarından yapılan çay romatizma ve gut gibi rahatsızlıklar iyi gelir.

Devamını Oku »

Yara Otu Prunella vulgaris Kullanımı Şifalı Özellikleri

 

YARA OTU (Prunella vulgaris)

 


 


 

Yara otu doğada kendiliğinden yetişen ve 25-30 cm boylanan çok yıllık otsu bir bitkidir. yaprakları karşılıklı ve derin kesiklidir. Çiçekleri ise mavimsi mor menekşe renklidir.

 

2900 metreye kadar olan güneşli iklimleri ve nemli, süzek toprakları tercih eder. Ülkemizde daha çok  Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir.

 

Yara otunun içeriğinde anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip flavonoidler, tanenler ve ursolik, rosmarinik ve oleanolik asitlerdir.

 

Bu şifalı bitki yaraları iyileştirmek için kullanılır. Dokuyu stabilize etmeye yardımcı olan ve cildin nemini önleyen hassas, yatıştırıcı ve sıkılaştırıcı yeteneklere sahiptir.

 

Yara Otu Nasıl Kullanılır.

Yara otu bitkisi, kesikleri, yanıkları ve sıyrıkları tedavi etmeye yardımcı olur. Bitkinin dahili kullanımı boğaz ve ağız ülserleri için faydalıdır.

 

Dahili olarak kullanımı çayı yapılası veya taze olarak bitkinin doğranıp salata şeklinde tüketilmesidir. Ayrıca ciltteki yaraları iyileştirmek için hafifçe ıslatılan yara otu yaprak ve çiçekleri ezilerek lapa haline getirilir ve yara olan yere sürülür.

 

Faydaları :

-Çayı yapılarak tüketilen yara otu hipertansiyon, baş dönmesi, konjonktivit ve gut tedavisine yardımcı olur.

-Şeker hastalığının tedavisinde tedavi sürecine yardımcı olmaktadır.

-Hazırlanan lapası yara iyileştirici olarak kullanılır.

-Yapraklardan yapılan çay, iç kanamayı ve boğaz ağrılarını tedavi etmeye yardımcı olur.

- Yapılan çayı kanamayı durdurucu ve aşırı adet kanamasını azaltıcı etkisi vardır.

Devamını Oku »

25 Kasım 2021 Perşembe

Yetiştiriciliği yapılabilen salep türleri

 


Devamını Oku »

22 Kasım 2021 Pazartesi

DEFNE YAPRAKLI KARTOPU Viburnum tines

 

DEFNE YAPRAKLI KARTOPU

Viburnum tines



Defne yapraklı kartopu bembeyaz kartopu şeklindeki çiçek yumağıyla ve koyu yeşil sert yapraklarıyla sevilen bir türdür.

Dış mekan türüdür. Bolca aydınlık olan, günde birkaç saat güneş alan yerlerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Soğuğa ve sıcak havaya dayanımları yüksektir. Dolayısıyla -10 C derecelere kadar kış korumasına ihtiyaç duymazlar. Kışın çiçeklerini açarlar ve kış boyunca çiçekli kalabilirler.

Genel olarak suyu severler bol çiçeklenme için toprağın kurumasına az da olsa müsaade edin, sonrasında bolca sulayın. Sıcak yaz aylarında su ihtiyaçları daha da artacaktır. Toprağın aşırı kurumasına müsaade etmeyin.

İlkbaharda ve sonbaharda gübrelenebilirler. Özellikle ilkbahar gübrelemesi meyve oluşumunu tetikleyecektir. Ancak N (Azot) yönünden yüksek oranlı gübre kullanımları meyve oluşumunu baskılayabilir. Dolayısıyla P (Fosfor) ağırlıklı gübre kullanılmalıdır.

Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. 6-8 yaprak büyüttükçe dallar 1-2 yaprak kalacak şekilde budanmalıdır. Odunsu yapıdan sürgün verebilirler. Dolayısıyla sağlıklı ağaçlarda sert budama gönül rahatlığıyla yapılabilir.

Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler.

Çok çabuk bitlenirler. Her meyveli ağaç gibi zararlılar için iyi bir konaktır. Dolayısıyla sık ilaçlama yapmak önemlidir. Ayda veya iki ayda bir ilaçlanmaları yıl boyu korunmalarını sağlayacaktır. Özellikle bit ve örümceklere yönelik insektisit ve akarisit kullanımı tavsiye edilir.

Devamını Oku »

9 Kasım 2021 Salı

SİNOP İLİNDE KESTANE ÜRETİMİ

 

SİNOP İLİNDE

KESTANE ÜRETİMİ


 

             İlimizde ormanlık alanlarda yaklaşık 17.000 da alanda kestane ağacı bulunmaktadır. Başta Merkez, Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçesi sınırlarında bulunan Devlet Ormanlarında doğal olarak yetişen ve ilimize özgü kuzu kestanesi olarak bilinen kestane türü yetişmektedir. Kapama Kestane Bahçesi olmamasına karşın ormanlık alanlarda yaklaşık 210.000 adet civarında kestane ağacı yetişmekte ve bunun yaklaşık 157.000 adet ağacı verim vermektedir. Ormanlık alanlarımızda yetişen kestane ağaçları toplu meyvelikler şeklinde olmayıp ağaçlar dağınık şekilde yayılış göstermiştir.

 

            Erfelek ilçemizde yaklaşık 3.500 dekar alanı kaplayacak kadar ve sayısı 50.000 adeti geçen verimli kestane ağacı bulunmaktadır. 2021 yılında Erfelek ilçesinde yaklaşık 750 ton kestane meyvesi üretilmiştir. Yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı olan kestane meyvesi iç pazarlarda satılmakta ve kilogramı 15-30 TL arasında değişmektedir. Kestane üretimi ile 2021 yılında sadece Erfelek ilçesinde yaklaşık 19 milyon civarında hasıla elde edilmiştir.

 

 İLÇESİ

Kestane Ağacı Sayısı

AYANCIK

80.190,00

TÜRKELİ

76.750,00

ERFELEK

50.500,00

MERKEZ

3.300,00

TOPLAM

210.740,00

 

            Doğal olarak yetişen kestane ağaçlarında her yıl Eylül Ekim ayında yöre halkı tarafından hasat yapılmaktadır. Yıllar itibarı ile yaklaşık 3.500 ton civarında kestane üretimi sağlanmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde bulunan kestane ağaçlarının ağaç başına verimi ortala 25-30 kg civarındadır..

            2021 yılında Sinop İli genelinde yaklaşık 3.700 ton kestane meyvesi üretilmiştir. Piyasada Erfelek Kuzu Kestanesi olarak satışa sunulan ilimiz kestane çeşidi oldukça makbuldür.

 

Erfelek Kuzu Kestanesi Ağacı 20-25 metreye kadar boylanabilir ve 100 yaşına kadar yaşayabilir. Bu kestane türü diğer türlere nazaran küçük meyvelere sahiptir ancak şeker oranı fazla olup oldukça lezzetlidir. Meyve ağırlığı 9-10 gr dır. Meyve kabuğu oldukça ince olup, kabuğundan çabuk ayrılma özelliği vardır. Meyve kabuğu rengi kahverengi ve parlak iç rengi beyazdır. Tohum zarının tohuma yapışmadan kolayca ayrılabilmesi önemli özelliklerindendir.

            Kuzu kestanesi erkenci bir çeşit olup Ekim ayının ilk günlerinde toplanmaya başlanır.

Devamını Oku »