1 Eylül 2021 Çarşamba

KÜSKÜT OTUNUN ŞİFALI ÖZELLİKLERİ FAYDALARI KULLANIMI

 KÜSKÜT OTUNUN ŞİFALI ÖZELLİKLERİ

(Küsküt otunun şifalı kullanımı var mı)



Küsküt otu parazit bir bitki olup en çok yonca tarlasında yonca bitkisine sarılarak yetişir. Klorofili olmayan yeşil aksamı bulunmayan ve bitkilere sarıları büyüyebilen  yabancı ve zararlı bir ottur.

 Daha çok kültür alanlarında dediğimiz gibi Yonca fesleğen kekik tarlası ve yine yabancı otlardan ısırgan otu gibi bitkilere sarılarak bu bitkilerin öz suyunu emerek yetişir.

  Genellikle temmuz-ağustos aylarında itibaren çıkmaya başlar. Bu Bitki ile mücadele edilir ve tarladan uzaklaştırmak için zirai mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bu yazımızda bu bitkinin şifalı etkileri bulunmakta bunu sizlerle paylaşacağız.

  Küsküt otu her ne kadar zararlı bir bitki ise de  insan sağlığı açısından bazı şifalı özellikleri bulunmaktadır. Özellikle Kuskutinglikozidi, pentozanlar, fitaslerin, antosininler, şeker, potas ve nişasta i birçok şifalı etkili maddeler bulundurur.Bbu özellikleri ile çayı yapılarak tüketilebilir.

             Tarladan toplanan küsküt otu kurutulduktan sonra çay yapmak için hazır hale getirilir. Çayını yapmak için 5 gram kurutulmuş küsküt otu 200 ml yani bir su bardağı kaynamış suyun içerisine 5 dakika demlenmesi sağlanır daha sonra günde 1 bardak olmak üzere içilir.

 Bu şekilde en önemli özelliği karaciğer hastalığının tedavi etmesi yine mide ve bağırsak ağrılarına midede oluşan şişkinliği bağırsaklardaki tembelliği  gibi durumlarda bu çay etkilidir. Ayrıca lapası yapılarak açık yaraların üzerine yine çıban ve sivilce gibi cild yaralarını tedavi edici özelliği bulunmaktadır


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder