6 Ocak 2023 Cuma

ÇİLEK PAZISI ÇİLEKLİ ISPANAK (Blitum capitatum)

 


İngilizcesi ‘çilek ıspanağı’, dilimizde ise yaban pazısı olarak geçmekte ve bilimsel ismi Blitum capitatum,  dır. Doğal ortamlarda kendiliğinden yabani olarak yetişir

Küçük yemişleri her ne kadar böğürtlene benzese de tadı pancara daha yakındır. Bitkinin toprağın üstündeki her kısmı yenilebilir. Yaprakları, meyveleri ve sapı, çiğ veya pişirerek yenir. Çiğ olarak oldukça lezzetlidir.

Çilekli ıspanak içeriğinde çok fazla miktarda demir bulunur. Ayrıca hem yapraklar hem de meyvelerinde A, B 1, B 2, C, E, P vitami,yağ asitleri, ve kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi elementler bulunur. Yani tam bir vitamin ve mineral madde deposudur.

Antioksidan özelliği bakımından oldukça zengin olan çilek ıspanağı kan damarlarını temizlemek ve kolesterolün etkilerini azaltır.

Sindirim sistemi düzene sokar ve  bağırsak hareketliliğini iyileştirir buna bağlı olarak kabızlığı ortadan kaldırır. Eski dönemde  Kızılderililer diş ağrısı ve romatizma için çilekli ıspanak yaprak ve meyvelerini kullanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder