GÜVEM
ERİĞİ
Ülkemiz doğasında çokça bulunan ve yabani olarak
gelişen Çakal eriği veya güvem eriği bir yabani erik türü olup bilimsel ismi
prunus spinosadır.
Gülgiller familyasına ait 3-4 m boylanabilen çalı formunda
ve koyu mavi renkli meyveler oluşturur.
Güvem eriğinin meyveleri Yüksek miktarda
antioksidan, C vitamini ve tanen içerir. Özellikle kanserler üzerine ispatlanmış bilimsel çalışmalar yapılmış,
kanserli hücrelerle savaştığı belgelenmiştir.
Antioksidanlar
oksidatif stresle savaşır ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltır.
Güvem eriği yendikten sonra vücutta bulunan serbest radikallerle savaşarak
vücudu kanserli hücrelerden arındırır.
Yazın olgunlaşan mor
renkli güvem eriği meyveleri toplanarak taze olarak tüketilebilir ancak çok
fazla yenmemeli. Günde bir avuç yani 10-12 adet yenmesi şifalıdır.
C vitamini ve E
vitaminini içerisinde bolca bulunduran çakal eriği farklı biçimlerde
tüketilebilir. Eriği çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi pişirerek çeşitli
biçimlerde de lezzetlendirebilirsiniz. Çakal eriği marmelat ya da reçel olarak da faydalarını devam ettirir.
Dilerseniz eriği bir
miktar sıcak suya atarak çay haline de getirebilirsiniz.
GÜVEM ERİĞİNİN BAŞLICA FAYDALARI
Özellikle çocuklarda
sindirimi iyileştirmeye, kabızlığı giderir.
Hazımsızlığı iyileştirmeye,
şişkinliği azaltmaya ve ishali iyileştirmeye yardımcı olur.
Solunum yolu
rahatsızlıklarının tedavisi için yararlı kabul edilir.
Balgam söktürücü özellikleri
nedeniyle çiçekler soğuk algınlığı ve öksürük ile savaşabilir.
Dişlerdeki çürükleri önlemek
için kullanılabilir.
Antioksidan görevi görür.
Kanda bulunan toksik
maddeleri yok etme eğilimindedir.
Kanser hücrelerinin
büyümesini önler ve çoğalmasını azaltır.
İdrar
söktürücü özellikleri nedeniyle sıvı tutulmasını giderir.
Böbrek taşlarını ve diğer
böbrek sorunlarını tedavi etmek için kullanılabilir.
Yorgunluğu gidermeye ve
canlılığı artırmaya yardımcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder