FRENK ÜZÜMÜ (Ribes Rubrum)
Taşkırangiller familyasına ait ve Latince adı Ribes Rubrum olan frenk üzümü diğer adı Bektaşi üzümü olup, 1,5-2 m kadar boylanabilen çalı formunda bir üzüm türüdür. Meyveleri ufak ancak uzun salkımlar halinde gelişerek minik, yuvarlak ve parlak görünümüyle dikkat çekiyor.
Kendi aralarında kırmızı renk üzümü, sarı ya da siyah frenk üzümü olarak renklerine ve tatlarına göre de ayrışırken büyüklükleri de yetiştikleri ortama göre farklılaşabiliyor. Yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki frenk üzümü ağacının meyveleri yaz aylarında olgunlaşarak toplanıyor.
Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde kıyı şeridinde yetişmekle birlikte son yıllarda diğer bölgelerimizde de yetiştirilmektedir. Nemli ve yağışlı iklim ile geçirimli verimli topraklarda iyi gelişim gösterir. Ayrıca saksıda da yetişme imkanı vardır.
Sağlığa olumlu katkıları haricinde nefis tadıyla da dikkat çeken ufak taneli meyvelerden biri de frenk üzümü. Mayhoşumsu ve yoğun tadıyla ister tek başına ister yemekler, kahvaltılar, tatlılar ve mezelerin yanında yenebiliyor.
FAYDALARI
-Yüksek miktarda B ve C vitamini içerir ve bağışıklığı kuvvetlendirir.
-Zengin bir mineral deposu olan frenk üzümü fosfor, manganez, demir, bakır ve potasyum kaynağıdır.
-Lifli yapısıyla sindirim sistemini rahatlatır, bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler.
-Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar.
-Terleyerek zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve ateşi düşürür.
-Karın ve karaciğer bölgelerinde oluşabilen kramp, ağrı ve huzursuzlukların azalmasına yardımcı olur.
-Böbreklerin çalışmasını destekleyerek idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı gibi sorunların oluşumunu önler.
-Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığa bağlı gelişen gaz ve ağrı gibi şikayetleri önler.
-Cildin nemlenmesini sağlar ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
-Frenk üzümü fidanı yapraklarından yapılan çay romatizma ve gut gibi rahatsızlıklar iyi gelir.