MİKROP ÖLDÜRÜCÜ OT KİŞNİŞ OTU VİRÜSÜN BOĞAZA VE AKCİĞERE İNMESİNİ
ENGELLİYOR
Anadolu da
'mikrop öldüren ot' olarak bilinen kişniş tohumunun faydaları saymakla
bitmiyor.
Maydanozgillerden
olan bu bitki bahçede ve saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir. Yaprakları
maydanoza çok benzer ancak farklı bir aroması ve tadı vardır.
İltihap
temizlemede, mide rahatsızlıklarında, ağız içi yaralarda kullanılan ve aşotu
olarak da isimlendirilen kişniş tohumunun göz sağlığına da faydası olduğu
biliniyor. Ağız gargarası yaparak virüslerin boğaz ve akciğere inmesini
engelleyen kişniş tohumu tam bir şifa deposu.
Aşotu olarak da bilinen kişniş
tohumunun içeriğinde sineol ve linoleik asitler bulunur. Bu iki asit sayesinde
kişniş tohumu güçlü bir bakteri temizleyici görevi görür.
Yemek ve salatalarda sıklıkla
kullanılan kişniş hakkında uzmanlar özellikle ağız gargarası yaparak virüslerin
boğaz ve akciğere inmesini engellediğini söylüyor.
Kişnişi uzmanlar özellikle sonbahar
ile beraber daha çok tüketilmesi gerektiğini önerir. Güçlü bir mikrop öldürücü
olduğundan hastalıkların daha hızlı atlatılmasını sağlar. Yemeklere özellikle
de turşulara konulması tavsiye edilir. Anadolu da mikrop öldüren ot olarak
bilinir.
Kişniş Otu Nasıl Kullanılır?
Taze yaprakları ve öğütülmüş tohumları
yemeklere ve salatalara katılır. Ayrıca hem yaprakları hem de tohumundan şifalı
çay yapılır. Bir Bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı öğütülmüş tohum konur ve 5
dakika demlenir. Taze ve kurutulmuş yaprakları da aynı şekilde bir tutam olarak
bir bardak kaynar suda 5 dakika bekletilerek şifalı çayı hazırlanır.
Kişniş Otunun Faydaları Nelerdir?
-Göz sağlığına oldukça faydalıdır.
İçerdiği A vitamini ile görme sorunlarının önüne geçmektedir.
-Kalp krizi ve felç gibi riskli hastalıkların oluşmasını aza indirmede
yardımcıdır. Aynı zamanda kolesterol seviyesini de dengelemektedir.
-Kişniş içerdiği B vitamini ile sinir
sistemine destek sağlamaktadır. Uykusuzluk, yorgunluk ve stres gibi sorunları
azaltmada yardımcı olmaktadır.
-Ağız kokusunu gidermekte ve ağızda
oluşan yaraların enfeksiyona yakalanmalarını engellemektedir.
-Kalsiyum açısından zengin olan kişniş, kemiklerin uzun yıllar boyunca sağlıklı
ve güçlü kalmasını sağlamaktadır.
-İçerisinde bulunan uçucu yağ asidi sayesinde cilt problemlerinin daha hızlı
iyileşmesini sağlamaktadır.