13 Şubat 2023 Pazartesi

Mikrop Öldürücü Ot KİŞNİŞ OTU Virüsün boğaza ve akciğere inmesini engelliyor

 

MİKROP ÖLDÜRÜCÜ OT KİŞNİŞ OTU VİRÜSÜN BOĞAZA VE AKCİĞERE İNMESİNİ

 ENGELLİYOR



Anadolu da 'mikrop öldüren ot' olarak bilinen kişniş tohumunun faydaları saymakla bitmiyor.

Maydanozgillerden olan bu bitki bahçede ve saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir. Yaprakları maydanoza çok benzer ancak farklı bir aroması ve tadı vardır.

İltihap temizlemede, mide rahatsızlıklarında, ağız içi yaralarda kullanılan ve aşotu olarak da isimlendirilen kişniş tohumunun göz sağlığına da faydası olduğu biliniyor. Ağız gargarası yaparak virüslerin boğaz ve akciğere inmesini engelleyen kişniş tohumu tam bir şifa deposu.

Aşotu olarak da bilinen kişniş tohumunun içeriğinde sineol ve linoleik asitler bulunur. Bu iki asit sayesinde kişniş tohumu güçlü bir bakteri temizleyici görevi görür.

Yemek ve salatalarda sıklıkla kullanılan kişniş hakkında uzmanlar özellikle ağız gargarası yaparak virüslerin boğaz ve akciğere inmesini engellediğini söylüyor. 

Kişnişi uzmanlar özellikle sonbahar ile beraber daha çok tüketilmesi gerektiğini önerir. Güçlü bir mikrop öldürücü olduğundan hastalıkların daha hızlı atlatılmasını sağlar. Yemeklere özellikle de turşulara konulması tavsiye edilir. Anadolu da mikrop öldüren ot olarak bilinir.

Kişniş Otu Nasıl Kullanılır?

Taze yaprakları ve öğütülmüş tohumları yemeklere ve salatalara katılır. Ayrıca hem yaprakları hem de tohumundan şifalı çay yapılır. Bir Bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı öğütülmüş tohum konur ve 5 dakika demlenir. Taze ve kurutulmuş yaprakları da aynı şekilde bir tutam olarak bir bardak kaynar suda 5 dakika bekletilerek şifalı çayı hazırlanır.

Kişniş Otunun Faydaları Nelerdir?

-Göz sağlığına oldukça faydalıdır. İçerdiği A vitamini ile görme sorunlarının önüne geçmektedir.
-Kalp krizi ve felç gibi riskli hastalıkların oluşmasını aza indirmede yardımcıdır. Aynı zamanda kolesterol seviyesini de dengelemektedir.

-Kişniş içerdiği B vitamini ile sinir sistemine destek sağlamaktadır. Uykusuzluk, yorgunluk ve stres gibi sorunları azaltmada yardımcı olmaktadır.

-Ağız kokusunu gidermekte ve ağızda oluşan yaraların enfeksiyona yakalanmalarını engellemektedir.
-Kalsiyum açısından zengin olan kişniş, kemiklerin uzun yıllar boyunca sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlamaktadır.
-İçerisinde bulunan uçucu yağ asidi sayesinde cilt problemlerinin daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder