ŞAHTERE
OTU (Fumaria Officinalis)
Gelincikgiller familyasından olan şahtere otu ılıman
iklimlerde yetişmektedir. Morumsu salkım şeklinde çiçekleri ve maydanoza benzer
küçük yaprakları bulunur.
Ülkemizde birçok bölgemizin doğasında kendiliğinden yetişen
şahtere otu, doğadan toplanarak kurutulur ve şifalı etkileri için kullanılır. Toplanan
bitki çiçek ve yaprak kısımları kurutulduktan sonra çayı yapılarak tüketildiği
gibi, dövülerek toz haline getirilir ve bal ile karıştırılarak tüketilir.
İçeriği
: Şahtere bitkisinin
içeriğinde faydalı alkoloidler, potasyum tuzları, tanenler ve fumarik asit
bulunur.
Çayı
Nasıl Hazırlanır: Bir bardak kaynamış sıcak suya bir çay
kaşığı kurutulmuş ve kıyılmış şahtere otu konur ve da 2-3 dakika bekletilerek
demlenir, soğutulduktan sonra süzülerek içilir. Ayrıca hazırlanan sıcak su
haricen cilt hastalıkları için kullanılır. Yine bu bitkinin yaprakları ezilerek
lapa yapılır ve haricen kullanılır.
Faydaları
:
-Çayının
tüketilmesi ile karaciğer fonksiyonlarının iyi çalışması sağlanır.,
-Safra salgısını
artırıcı özelliği bulunmakta ve bu sayede safra kesesi hastalıkları tedavi
edilir.
Damar sertliği
tedavisinde kullanılır.
-Kan ve
böbreklerin temizliğinde yardımcı olur.
Egzamaya karşı
kullanılır.
Devamını Oku »