31 Ağustos 2021 Salı

FESLEĞEN MANTARI (Boletus edulis) Nedir Nasıl Tüketilir

                                           FESLEĞEN MANTARI (Boletus edulis)

         Fesleğen mantarı doğada yenilebilen ve oldukça lezzetli olan bir  mantar türüdür. Ormanlık alan Eylül aylarında çıkmaya başlar.  Daha çok çam ve meşe ormanlarında bulunur. Şapka kısmı kestane renginde Kahverengi ve çöreğe e benzemektedir

 

        Lamelleri üst kısmında önce sarımsı sonra yeşile dönen bir katman bulunur.  Mantar yenirken bu katman temizlenir. Şişkin beyazımsı bir sap  yapısına sahiptir.

 

        Fesleğen mantarı oldukça lezzetli olup pazarlarda uygun fiyatlara satılmaktadır. Daha çok sotesi yağda kızartması yapılarak tüketilir.

Devamını Oku »

İMPARATOR MANTARI (Amanita caeserea) Nedir Nasıl Kullanılır Yenilebilirmi

 İMPARATOR MANTARI (Amanita caeserea)

                            

Yenilebilen Lezzetli bir mantar türüdür. Roma İmparatorluğu'nun favori mantarlarından olup Sezar mantarı olarak da adlandırılmıştır yine yumurta mantarı ve gelin duvağı mantarı olarak da adlandırılır.

 En belirgin karakteristik özellikleri şapka üst kısmı turuncu ve lamelleri belirgin sarı renklidir. Sap kısmı da sarı renklidir. Toprak yüzeyinin hemen üstünde çorap denilen beyaz bir kese içinde gelişir ve toprak yüzeyine o şekilde çıkar sap kısmının şapkaya yakın  olan kısmında az belirgin bir yüzük mevcuttur.

 Bu mantar türü yenilebilen lezzetli mantar türlerinden birisidir. Tadı oldukça güzel olup, pazarlarda uygun fiyatlara satılmaktadır. Daha çok sotesi ,yağda kavurması, kızartması gibi şekillerde yemekleri yapılarak tüketilir.

 İmparator mantarı yazın sonuna doğru Sonbaharda çıkmaya başlar. Daha çok çam ve meşe ağaçlarının bulunduğu orman altlıklarında yetişir

 


Devamını Oku »

28 Nisan 2021 Çarşamba

Çiçek açmış dört salep orkidesi türü

 

Devamını Oku »

2 Nisan 2021 Cuma

Mantarların Kısımları

 

 

Devamını Oku »

Yavşan Otu Nedir Nasıl Kullanılır Şifalı Faydaları Nelerdir.

 

YAVŞAN OTU (VERONİCA PERSİCA)




            Ülkemizde çıban otu, at teresi, miskotu, yara otu gibi isimleri vardır. Bilimsel ismi veronica persica olup doğada farklı türleri bulunmaktadır.

            Tek yıllık olan yavşan otu ilkbaharda beyaz eflatun renkli çiçek açar. Yaprakları hafif tüylü olup sürünücüdür.

            Bu bitkinin en önemli özelliği kadınlarda adet döneminde yaşadığı şiddetli ağrıları hafifletmesi için kullanılan doğal bir ilaçtır. Sert bir tadı olan yavşan otu yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılmaktadır.

 

            İlkbaharda çiçek açtığı dönemde yaprak ve çiçekler toplanarak gölgede kurutulur. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki kısmı bir bardak kaynamış suya konur ve demelendikten sonra süzülerek içilir. Aynı zamanda hazırlanan su ile gargara yapılarak diş eti hastalıklarına karşı tedavi edici özelliğinden faydalanılır. Yaprakları ezilerek lapa yapılır ve vücuttaki yaraları iyileştirmek için kullanılır.

            Yavşan otu güçlü bir toksin atıcıdır ve bu sayede vücuttaki baş ağrılarını dindirir ve özellikle baş ağrısını hafifletir.

            Mide sorunlarını tedavi eder. Vücutta meydana gelen kaşıntıları dindirmek için hazırlanan suyu ile banyo yapılır.

Devamını Oku »

1 Nisan 2021 Perşembe

Yonca Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

 

YONCA YAPRAĞI ÇAYI FAYDALARI ÖZELLİKLERİ KULLANIMI




 

            Yonca bitkisi kültürü yapılan bir bitki olmasına karşın doğada oldukça fazla çeşitte yabani formları bulunmaktadır. Kökeni ülkemiz olması sebebiyle bir çok bölgemizde doğada yabani yonca yetişmektedir.

             Esasında bir yem bitkisi olarak kullanılan yonca hayvan beslemesinde önemli bir yer tutar ve yem bitkisi olarak kullanımı oldukça yaygındır.

            Yapısında hemen bütün vitaminler bulunur. Ayrıca çok miktarda bitkisel protein barındır ve kalsiyum başta olmak üzere bir çok mineral de bulunur.

             Bu zengin içeriğinden dolayı yaprakları kurutularak çayı yapılmakta ve insan tüketiminde kullanılmaktadır.

             Taze yeşil yaprakları toplandıktan sonra gölgede 2-3 gün süre ile kurutulur. Kurutulan yapraktan bir yemek kaşığı, bir bardak kaynamış  sıcak su içerisine konur ve 2-3 dakika demlenir ve süzülerek günde 2 bardak 15 gün süre ile içilir.

             Hazım sorunu yaşayanlar, kolesterolü yüksek olanlar, karaciğer sağlığını korumak isteyenler, ve özellikle kas kramplarından kurtulmak isteyenler bu çayı tüketmelidir.

Devamını Oku »

Şahtere Bitkisi Nedir Nasıl Kullanılır Faydaları Nelerdir?

 

ŞAHTERE OTU (Fumaria Officinalis)




 

            Gelincikgiller familyasından olan şahtere otu ılıman iklimlerde yetişmektedir. Morumsu salkım şeklinde çiçekleri ve maydanoza benzer küçük yaprakları bulunur.

            Ülkemizde birçok bölgemizin doğasında kendiliğinden yetişen şahtere otu, doğadan toplanarak kurutulur ve şifalı etkileri için kullanılır. Toplanan bitki çiçek ve yaprak kısımları kurutulduktan sonra çayı yapılarak tüketildiği gibi, dövülerek toz haline getirilir ve bal ile karıştırılarak tüketilir.

İçeriği :  Şahtere bitkisinin içeriğinde faydalı alkoloidler, potasyum tuzları, tanenler ve fumarik asit bulunur.

Çayı Nasıl Hazırlanır: Bir bardak kaynamış sıcak suya bir çay kaşığı kurutulmuş ve kıyılmış şahtere otu konur ve da 2-3 dakika bekletilerek demlenir, soğutulduktan sonra süzülerek içilir. Ayrıca hazırlanan sıcak su haricen cilt hastalıkları için kullanılır. Yine bu bitkinin yaprakları ezilerek lapa yapılır ve haricen kullanılır.

Faydaları :

-Çayının tüketilmesi ile karaciğer fonksiyonlarının iyi çalışması sağlanır.,

-Safra salgısını artırıcı özelliği bulunmakta ve bu sayede safra kesesi hastalıkları tedavi edilir.

Damar sertliği tedavisinde kullanılır.

-Kan ve böbreklerin temizliğinde yardımcı olur.

Egzamaya karşı kullanılır.

Devamını Oku »