16 Ağustos 2022 Salı

AYVA YAPRAĞI ÇAYI ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?

 

AYVA YAPRAĞI ÇAYI

ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?

 

 

Özellikleri :Ayva kış ayına doğru meyve oluşturan bir ağaç türüdür. Yaprakları şifalı özelliklere sahip olan avya, yazın yaprağını döker. Yapraklarının üzeri hafif unlu yapıda olup koyu yeşil renklidir.

Kullanımı : Ayva yaprakları meyveler olgunlaşmadan önce eylül ekim ayında toplanır ve kurutularak şifalı çayı yapılır.

İçeriği : Ayva yaprağında bol miktarda A ve C vitamini ile birlikte fosfor potasyum ve selenyum elementleri bulunur.

Çayı Nasıl Yapılır: Ayva ağacından toplanan yapraklar gölgede 2-3 gün kurutulduktan sonra 3 adet bir bardak suda yaklaşık 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Tedavi edilecek hastalıklara göre 1-3 bardak içilebilir.

Faydaları: .

Hazırlanan çay günde 2 bardak içilerek soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.

Kansızlık tedavisinde kullanılır.

Cildi güzelleştirir, cilt sağlığını korur.

Günlük yatmadan önce içilen bir bardak ayva yaprağı çayı kan şekeri seviyesi düzenler.

Vücuttaki iltihabı temizler.

Bağırsak ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Güçlü bir ağrı kesici özelliği vardır.

Devamını Oku »

14 Ağustos 2022 Pazar

AT KESTANESİ ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?

 

AT KESTANESİ

ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?

 


Özellikleri At kestanesi 30-40 metre boylanan bir ağaç türüdür. Yazın beyaz renkli ve görkemli çiçekler açar. Sonbaharda kestaneye benzer meyveler oluşturur. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.

 Kullanımı : At kestanesi meyvesi yenmez. Bunun dışında yaprakları, meyveleri, meyve kabukları çeşitli işlemlerden geçtikten sonra sağlık için kullanılır. Kremi, balsamı ve jeli yapılarak piyasada özellikle ağrı giderici olarak kullanılmaktadır.

İçeriği : Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri, eskulen maddesi, ve çeşitli mineraller bulunur.

Çayı Nasıl Yapılır: At kestanesi çayı hazırlarken ilk önce ağacın kurutulmuş 3 adet yaprağı ve 2 adet meyve kabuğu kaynamış bir suya ilave edin. Daha sonra 5-6 dakika demlemeye bırakınız. Demlendikten sonra süzüp tüketebilirsiniz.Günlük en fazla bir çay bardağı içilmesi gerekmektedir. Çocuklara kesinlikle verilmemesi gereken bu çay, ayrıca yaşlı kişilerin kullanımı için de uygun değildir

Faydaları: .

-At kestanesi çayının en önemli faydası  dolaşımı bozukluklarını gidermeye yardımcı olur.

 - Kan şekerini düzenler.

-At kestanesi çayı ağrılı varislerde ve krampları gidermeye yardımcı olur.

-Cilt sağlığını korur, cilde güzellik verir.

-Kronik venöz yetmezlik tedavisine yardımcı olmaktadır.

-Vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olur.

-Uyku problemlerine iyi gelmektedir.

-Kas ağrılarını gidermeye

Devamını Oku »

ALIÇ (YEMİŞAN) MEYVESİNİN ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?

 

ALIÇ (YEMİŞAN) MEYVESİNİN

ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?

 

 

Özellikleri :Alıç ülkemiz doğasında kendiliğinden yetişen ve meyve veren sağlık açısından da birçok faydası olan nadir bitki türlerinden bir tanesidir. Genellikle ormanlık alanlarda çalı formunda büyür ve sonbaharın sonunda meyve verir.

Kullanımı :Toplanan meyveleri taze olarak tüketildiği gibi marmelattı ve reçeli yapılmakta ayrıca kurutularak şifalı çayı yapılmaktadır.

İçeriği :Alıç meyvesinin içinde  Yüksek oranda demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri içeren bulunmakta, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir. Yapraklarında ise yağ yakıcı tripenten maddesi bulunur. Bu nedenle alıç çayı yapılırken meyve ve yaprakları beraber kullanılır.

Çayı Nasıl Yapılır: Alıç çayı yaprak ve meyvelerinden yapılır. Bir bardak suya 5-6 adet meyve ve 3-4 adet yaprak konur ve kısık ateşte 5 dakika kaynatılır sonra ocaktan alınarak 10 dakika demlenir. Hzırlanan çay günde iki bardak içilebilir.

Faydaları:

1-Günde içilen bir bardak alıç çayı vücudu yatıştırır, stresi alı ve sinir sistemini rahatlatır.

2- Yüksek tansiyon sonrasında oluşmakta olan damar sertliklerinin düzelmesinde etkilidir Kalp krizi riskini en aza indirir. 

3-Vücutdaki ödemi atmada yardımcı olur

4- Özellikle kalp krizi geçirmiş olan kişiler bu meyveyi tüketirse kalbin güçlenmesini sağlar. 

5- Göğüs ağrısına, migrene ve baş ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. 

6- Damar tıkanıklıklarının önüne geçen etkili bir meyvedir. 



Devamını Oku »

Ada Çayının Şifalı Çayı Nasıl Yapılır Faydaları ve Kullanımı

 

ADAÇAYI

ŞİFALI ÇAYI NASIL YAPILIR?

 

Özellikleri : Latince adı Salvia officinalis olan ada çayı, ballıbabagiller familyasından gelen tıbbi ve aromatik bitki türüdür. Uçucu yağ ve baharat bitkisi olan ada çayına ait dünya çapında 5 binden fazla farklı tür bulunur. Doğada yabani türleri olmasına karşın yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

 

Kullanımı : Adaçayının yaprakları toplanarak gölgede kurutulur ve meşhur şifalı çayı yapılarak tüketilir.

 İçeriği : A, B3, B6, B9, E, ve K vitaminlerinin yanı sıra bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum mineralleri bakımından da zengindir. Ada çayı az miktarda kalori, yağ, lif ve protein de içerir.

Çayı Nasıl Yapılır: Ada çayı yapımı için taze veya kurutulmuş ada çayı yaprakları kullanabilirsiniz. Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir

Faydaları: .

-Her gün düzenli olarak bir bardak tüketildiği zaman sindirimi hızlandırır ve bağırsak problemlerine iyi gelir.

- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için çok faydalı olan adaçayının, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve grip gibi üşütme temelli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılması önerili

- Antioksidan özelliği sayesinde vücudunuzda ve özellikle de karaciğerinizde bulunan toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. 

- Kendine has kokusu ve tadı ile beyin fonksiyonların daha hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak odaklanmayı kolaylaştırır

- Antibakteriyel özelliğe sahip olan adaçayı, diş ve ağız sağlığı için de birçok fayda sağlar. 

- Demlediğiniz çay ile gargara yaptığınız zaman diş iltihaplarını önlemeye ve bu iltihaplardan kaynaklanan ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur

- Yüksek kolesterol problemi olan kişilerin de düzenli olarak adaçayı içmesini önerilir.

- Kemikleri ve kasları güçlendirmeye yardımcı olur ve idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.

-Günde içilen bir bardak adaçayı yaraların iyileşmesinde hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğu da kanıtlanmıştır. 

Devamını Oku »

10 Temmuz 2022 Pazar

Akrep Otu Nedir Nasıl Kullanılır?

 



Ülkemizde “akrep otu” olarak bilinen  ve bilimsel ismi Heliotropium europaeum olan bu bitki doğada kendiliğinden yabani olarak yetişir.. Akrep otu beyaz renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.

Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açar ve meyve bahçeleri ve tarlalarda yetişir. 

Koyun, sığır, at, domuz ve kümes hayvanları için zehirli olan ve ekonomik bakımdan olumsuz sonuçlar doğuran bir bitkidir. Avustralya'da, bu bitki koyun üretimine doğrudan yüz milyonlarca dolarlık zarar vermiştir.

Akrep otu her türlü zehire karşı panzehir etkisi gösteren önemli bileşikler içerir. Yaprak ve çiçekleri kesinlikle yenerek kullanılmamasına karşı haricen akrep, yılan, böcek ve yabani hayvan ısırıklarına karşı tedavi edici olarak kullanılmaktadır.

Toplanan yaprak ve çiçekleri bir havanda dövülerek ezilir ve elde edilen lapası sokma ve ısırık olan yere uygulanır.

Devamını Oku »

22 Haziran 2022 Çarşamba

BOZ KARABAŞ (Stachys byzantina) Faydaları ve Kullanımı

 

BOZ KARABAŞ (Stachys byzantina)

 

Bitki yaklaşık 80 cm büyüyebilen Çalılıklar, tarlalar ve kayalık yamaçlarda görülür. Bitki yaprakları kavisli biçimli ve beyaz tüylerle kaplı olup grimsi renkte görünür.  Çiçekli gövdeler dik, genellikle dallı ve 4 köşelidir. Popüler bir süs bitkisidir. Çiçekler küçük ve açık mor renklidir. Yazın çiçek açmaya başlar.

Kuzukulağı tavşan kulağı tüylü ot, dağ çayı gibi isimlerlede anılmaktadır.

Bitki daha çok süs bitkisi olarak kullanılmakta ancak şifalı etkileri de mevcut. Özellikle arı ve  böcek ısırıklarında karşı haricen kullanılır. Ayrıca yaraları tedavi etmek için antibakteriyel bir bandaj olarak kullanılır. Yaprakları, soğuk algınlığı, grip ve astım ataklarını hafifletmek için tedavide amacı ile kullanılmaktadır.




Devamını Oku »

23 Şubat 2022 Çarşamba

Persicaria maculosa (Söğüt otu)

SÖĞÜT OTU (Persicaria maculosa)

 


Söğüt otu doğada kendiliğinden yetişen ve yaklaşık 100 cm kadar boylanabilen yabani bir ottur. Morumsu çiçekler açar 

Bu bitkinin sap ve yaprak kısımları tüketilebilir durumdadır. Özellikle taze yapraklı gövde kısmı Doğu Anadolu’da sebze olarak tüketilmektedir. 

Söğüt otu şifalı özellik gösterir. İçeriğinde tanen maddesi yoğunlukta bulunur. Bu özelliği ile İshal ve enfeksiyonlara karşı kullanılır. Yapraklar büzücü, idrar söktürücü, deri kızartıcı ve parazit düşürücüdür. Demlenerek mide ağrısını gidermek için kullanılır. Lapa halinde ağrı giderici olarak uygulanır. Kaynatılarak romatizma tedavisinde kullanılır. 

Devamını Oku »