24 Ocak 2022 Pazartesi

Yara Otu Prunella vulgaris Kullanımı Şifalı Özellikleri

 

YARA OTU (Prunella vulgaris)

 


 


 

Yara otu doğada kendiliğinden yetişen ve 25-30 cm boylanan çok yıllık otsu bir bitkidir. yaprakları karşılıklı ve derin kesiklidir. Çiçekleri ise mavimsi mor menekşe renklidir.

 

2900 metreye kadar olan güneşli iklimleri ve nemli, süzek toprakları tercih eder. Ülkemizde daha çok  Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir.

 

Yara otunun içeriğinde anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip flavonoidler, tanenler ve ursolik, rosmarinik ve oleanolik asitlerdir.

 

Bu şifalı bitki yaraları iyileştirmek için kullanılır. Dokuyu stabilize etmeye yardımcı olan ve cildin nemini önleyen hassas, yatıştırıcı ve sıkılaştırıcı yeteneklere sahiptir.

 

Yara Otu Nasıl Kullanılır.

Yara otu bitkisi, kesikleri, yanıkları ve sıyrıkları tedavi etmeye yardımcı olur. Bitkinin dahili kullanımı boğaz ve ağız ülserleri için faydalıdır.

 

Dahili olarak kullanımı çayı yapılası veya taze olarak bitkinin doğranıp salata şeklinde tüketilmesidir. Ayrıca ciltteki yaraları iyileştirmek için hafifçe ıslatılan yara otu yaprak ve çiçekleri ezilerek lapa haline getirilir ve yara olan yere sürülür.

 

Faydaları :

-Çayı yapılarak tüketilen yara otu hipertansiyon, baş dönmesi, konjonktivit ve gut tedavisine yardımcı olur.

-Şeker hastalığının tedavisinde tedavi sürecine yardımcı olmaktadır.

-Hazırlanan lapası yara iyileştirici olarak kullanılır.

-Yapraklardan yapılan çay, iç kanamayı ve boğaz ağrılarını tedavi etmeye yardımcı olur.

- Yapılan çayı kanamayı durdurucu ve aşırı adet kanamasını azaltıcı etkisi vardır.

Devamını Oku »

25 Kasım 2021 Perşembe

Yetiştiriciliği yapılabilen salep türleri

 


Devamını Oku »

22 Kasım 2021 Pazartesi

DEFNE YAPRAKLI KARTOPU Viburnum tines

 

DEFNE YAPRAKLI KARTOPU

Viburnum tines



Defne yapraklı kartopu bembeyaz kartopu şeklindeki çiçek yumağıyla ve koyu yeşil sert yapraklarıyla sevilen bir türdür.

Dış mekan türüdür. Bolca aydınlık olan, günde birkaç saat güneş alan yerlerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Soğuğa ve sıcak havaya dayanımları yüksektir. Dolayısıyla -10 C derecelere kadar kış korumasına ihtiyaç duymazlar. Kışın çiçeklerini açarlar ve kış boyunca çiçekli kalabilirler.

Genel olarak suyu severler bol çiçeklenme için toprağın kurumasına az da olsa müsaade edin, sonrasında bolca sulayın. Sıcak yaz aylarında su ihtiyaçları daha da artacaktır. Toprağın aşırı kurumasına müsaade etmeyin.

İlkbaharda ve sonbaharda gübrelenebilirler. Özellikle ilkbahar gübrelemesi meyve oluşumunu tetikleyecektir. Ancak N (Azot) yönünden yüksek oranlı gübre kullanımları meyve oluşumunu baskılayabilir. Dolayısıyla P (Fosfor) ağırlıklı gübre kullanılmalıdır.

Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. 6-8 yaprak büyüttükçe dallar 1-2 yaprak kalacak şekilde budanmalıdır. Odunsu yapıdan sürgün verebilirler. Dolayısıyla sağlıklı ağaçlarda sert budama gönül rahatlığıyla yapılabilir.

Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler.

Çok çabuk bitlenirler. Her meyveli ağaç gibi zararlılar için iyi bir konaktır. Dolayısıyla sık ilaçlama yapmak önemlidir. Ayda veya iki ayda bir ilaçlanmaları yıl boyu korunmalarını sağlayacaktır. Özellikle bit ve örümceklere yönelik insektisit ve akarisit kullanımı tavsiye edilir.

Devamını Oku »

9 Kasım 2021 Salı

SİNOP İLİNDE KESTANE ÜRETİMİ

 

SİNOP İLİNDE

KESTANE ÜRETİMİ


 

             İlimizde ormanlık alanlarda yaklaşık 17.000 da alanda kestane ağacı bulunmaktadır. Başta Merkez, Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçesi sınırlarında bulunan Devlet Ormanlarında doğal olarak yetişen ve ilimize özgü kuzu kestanesi olarak bilinen kestane türü yetişmektedir. Kapama Kestane Bahçesi olmamasına karşın ormanlık alanlarda yaklaşık 210.000 adet civarında kestane ağacı yetişmekte ve bunun yaklaşık 157.000 adet ağacı verim vermektedir. Ormanlık alanlarımızda yetişen kestane ağaçları toplu meyvelikler şeklinde olmayıp ağaçlar dağınık şekilde yayılış göstermiştir.

 

            Erfelek ilçemizde yaklaşık 3.500 dekar alanı kaplayacak kadar ve sayısı 50.000 adeti geçen verimli kestane ağacı bulunmaktadır. 2021 yılında Erfelek ilçesinde yaklaşık 750 ton kestane meyvesi üretilmiştir. Yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı olan kestane meyvesi iç pazarlarda satılmakta ve kilogramı 15-30 TL arasında değişmektedir. Kestane üretimi ile 2021 yılında sadece Erfelek ilçesinde yaklaşık 19 milyon civarında hasıla elde edilmiştir.

 

 İLÇESİ

Kestane Ağacı Sayısı

AYANCIK

80.190,00

TÜRKELİ

76.750,00

ERFELEK

50.500,00

MERKEZ

3.300,00

TOPLAM

210.740,00

 

            Doğal olarak yetişen kestane ağaçlarında her yıl Eylül Ekim ayında yöre halkı tarafından hasat yapılmaktadır. Yıllar itibarı ile yaklaşık 3.500 ton civarında kestane üretimi sağlanmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde bulunan kestane ağaçlarının ağaç başına verimi ortala 25-30 kg civarındadır..

            2021 yılında Sinop İli genelinde yaklaşık 3.700 ton kestane meyvesi üretilmiştir. Piyasada Erfelek Kuzu Kestanesi olarak satışa sunulan ilimiz kestane çeşidi oldukça makbuldür.

 

Erfelek Kuzu Kestanesi Ağacı 20-25 metreye kadar boylanabilir ve 100 yaşına kadar yaşayabilir. Bu kestane türü diğer türlere nazaran küçük meyvelere sahiptir ancak şeker oranı fazla olup oldukça lezzetlidir. Meyve ağırlığı 9-10 gr dır. Meyve kabuğu oldukça ince olup, kabuğundan çabuk ayrılma özelliği vardır. Meyve kabuğu rengi kahverengi ve parlak iç rengi beyazdır. Tohum zarının tohuma yapışmadan kolayca ayrılabilmesi önemli özelliklerindendir.

            Kuzu kestanesi erkenci bir çeşit olup Ekim ayının ilk günlerinde toplanmaya başlanır.

Devamını Oku »

4 Ekim 2021 Pazartesi

Kestane Yaprağının Faydaları Kullanımı Özellikleri

 

KESTANE YAPRAĞININ FAYDALARI

 


Kestane yaprağı yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olan mucizevi bir besindir. Sakinleştirici özelliği sayesinde stres ve depresyon gibi sorunlarını önlemeye yardımcı olur. •Erken yaşlanmayı engeller. Detoks özelliği bulunmaktadır.

Kestane Çayı Yaprağı Nasıl Yapılır?

Kestane yaprağında yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E ve C vitaminleri ile potasyum fosfor, klor, kalsiyum, demir, sodyum gibi elementler bulunur.

Toplanan kestane yaprakları iyice yıkandıktan sonra gölgede 4-5 gün boyunca kurutulur. Kurutulan yapraklar kıyılır ve bir yemek kaşığı bir bardak suda 10 dakika kaynatılarak çayı hazırlanır. Hazırlanan çay günde 2 bardak içilebilir.

Kestane Yaprağının Faydaları

  • Kestane yaprağı ve kabuklarından yapılan bitkisel çaylar tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir.Ayrıca ateş düşürücü, zihni ve bedeni dinlendirici, yorgunluğu giderici etkileri vardır.
  • Dolaşım sistemindeki hastalıkları tedavi etmeye yardımcıdır. Damar, variz ve basur hemoroid hastalıkların da tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
  • Çeşitli karaciğer hastalıklarını engellemeye yardımcı olur.

·         •Sakinleştirici özelliği sayesinde stres ve depresyon gibi sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

·         •Erken yaşlanmayı engeller.

·         •Detoks özelliği bulunmaktadır.

·         •Vücudu toksinlerden arındırır.

Kestane yaprağının zararları,

 

·         Aşırı kullanıldığı takdirde zehirlenme yapabilir. Kusma, kaşıntı, alerjik hastalıklara sebebiyet verebilir. Böbrek ve karaciğer hastaları, hamile ve emziren bayanların kullanması çok sakıncalıdır. 

 

Devamını Oku »

2 Eylül 2021 Perşembe

 TETRA YAPRAĞI NEDİR NASIL KULLANILIR ŞİFALARI NELERDİR?

Tetra yaprağı Duman ağacı olarak bilinen bir bitkinin şifalı özelliği olan yapraklarıdır. Binlerce yıl önce şifa amaçlı olarak kullanılmıştır.

  Duman ağacı 34 metre boylanabilen ve yazın pamuk yumağı şeklinde çiçekler  oluşturan çalı formunda bir ağaçtır. Yaprağını Çay olarak tüketmek zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle hazırlanan suyu haricen kullanılmalıdır.

 Tetra yaprağının içeriğinde Glotanenler, glikozidler, linaol maddesi, komfen, uçucu yağlar ile enzimler bulunur.

Bu özelliği ile mikrop kırıcı etkis vardı. Genellikle cilde sürülerek ve yaralara kompleks yapılara kullanılan tetra yaprağı damar büzücü veya kapatıcı özelliği sahiptir

Aynı zamanda tekrar yaprağı ishal beyaz akıntı sedef hastalığı basur gibi bazı cilt hastalıkları ile sivilce diş eti  iltihaplanmaları gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır.

 Yaklaşık 3 yaprak kurutulmuş tetra yaprağı toz haline gelinceye kadar havanda döğülür ve bir buçuk litre su ile 10 dakika kaynatılır. Elde edilen şifalı su ile yaraları yıkamak ,diş eti hastalıkları ve iltihaplarının kurutmak, gargara yapmak basur gibi  hastalıkların tedavisinde kullanılır. 

Devamını Oku »

1 Eylül 2021 Çarşamba

KÜSKÜT OTUNUN ŞİFALI ÖZELLİKLERİ FAYDALARI KULLANIMI

 KÜSKÜT OTUNUN ŞİFALI ÖZELLİKLERİ

(Küsküt otunun şifalı kullanımı var mı)



Küsküt otu parazit bir bitki olup en çok yonca tarlasında yonca bitkisine sarılarak yetişir. Klorofili olmayan yeşil aksamı bulunmayan ve bitkilere sarıları büyüyebilen  yabancı ve zararlı bir ottur.

 Daha çok kültür alanlarında dediğimiz gibi Yonca fesleğen kekik tarlası ve yine yabancı otlardan ısırgan otu gibi bitkilere sarılarak bu bitkilerin öz suyunu emerek yetişir.

  Genellikle temmuz-ağustos aylarında itibaren çıkmaya başlar. Bu Bitki ile mücadele edilir ve tarladan uzaklaştırmak için zirai mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bu yazımızda bu bitkinin şifalı etkileri bulunmakta bunu sizlerle paylaşacağız.

  Küsküt otu her ne kadar zararlı bir bitki ise de  insan sağlığı açısından bazı şifalı özellikleri bulunmaktadır. Özellikle Kuskutinglikozidi, pentozanlar, fitaslerin, antosininler, şeker, potas ve nişasta i birçok şifalı etkili maddeler bulundurur.Bbu özellikleri ile çayı yapılarak tüketilebilir.

             Tarladan toplanan küsküt otu kurutulduktan sonra çay yapmak için hazır hale getirilir. Çayını yapmak için 5 gram kurutulmuş küsküt otu 200 ml yani bir su bardağı kaynamış suyun içerisine 5 dakika demlenmesi sağlanır daha sonra günde 1 bardak olmak üzere içilir.

 Bu şekilde en önemli özelliği karaciğer hastalığının tedavi etmesi yine mide ve bağırsak ağrılarına midede oluşan şişkinliği bağırsaklardaki tembelliği  gibi durumlarda bu çay etkilidir. Ayrıca lapası yapılarak açık yaraların üzerine yine çıban ve sivilce gibi cild yaralarını tedavi edici özelliği bulunmaktadır


 

Devamını Oku »