Maydanozgiller familyasına ait şifalı bir bitki olan
rezene, Latincede Foeniculum vulgare L. olarak tanımlanır. Koyu renkli ve
kendine has kokusuyla yemeklere tat veren bir bitki olan rezene, tohumları demlenerek
çay olarak da tüketilir.
Sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi değerli
mineraller barındıran bitki, A ve C vitaminleri açısından da zengindir.
Rezene çayı bebeklere verilebilecek kadar hafiftir
ve özellikle kalınbağırsak sancılarına iyi gelir.
Kasları yumuşatan ve spazmlara iyi gelen rezene gaz
ve şişkinliği azaltır. Midesi bulananlar ve karın ağrısı çekenlerin kullanması
uygundur.
Rezene çayı östrojenin etkilerini artırır. Bu
nedenle adet öncesi sendromu, süt azlığı, menopoz belirtileri ve düşük libido
gibi sorunlarda kullanılır. Rahimdeki kasları gevşettiği için adet sancıları
içinde önerilmektedir.
Ağrıyan gözlere uygulanan rezene çayı da oldukça
etkili bir alternatif tedavi yöntemidir. Çay soğuduktan sonra pamuk bir ped
yardımıyla gözünüzün üzerinde 10 dakika kadar bekletirseniz ağrı azalacaktır.
Bir bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı rezene
tohumu konur ve 5 dakika demlendikten sonra yemeklerden sonra bir bardak
içilir.