4 Ekim 2021 Pazartesi

Kestane Yaprağının Faydaları Kullanımı Özellikleri

 

KESTANE YAPRAĞININ FAYDALARI

 


Kestane yaprağı yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olan mucizevi bir besindir. Sakinleştirici özelliği sayesinde stres ve depresyon gibi sorunlarını önlemeye yardımcı olur. •Erken yaşlanmayı engeller. Detoks özelliği bulunmaktadır.

Kestane Çayı Yaprağı Nasıl Yapılır?

Kestane yaprağında yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E ve C vitaminleri ile potasyum fosfor, klor, kalsiyum, demir, sodyum gibi elementler bulunur.

Toplanan kestane yaprakları iyice yıkandıktan sonra gölgede 4-5 gün boyunca kurutulur. Kurutulan yapraklar kıyılır ve bir yemek kaşığı bir bardak suda 10 dakika kaynatılarak çayı hazırlanır. Hazırlanan çay günde 2 bardak içilebilir.

Kestane Yaprağının Faydaları

  • Kestane yaprağı ve kabuklarından yapılan bitkisel çaylar tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir.Ayrıca ateş düşürücü, zihni ve bedeni dinlendirici, yorgunluğu giderici etkileri vardır.
  • Dolaşım sistemindeki hastalıkları tedavi etmeye yardımcıdır. Damar, variz ve basur hemoroid hastalıkların da tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
  • Çeşitli karaciğer hastalıklarını engellemeye yardımcı olur.

·         •Sakinleştirici özelliği sayesinde stres ve depresyon gibi sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

·         •Erken yaşlanmayı engeller.

·         •Detoks özelliği bulunmaktadır.

·         •Vücudu toksinlerden arındırır.

Kestane yaprağının zararları,

 

·         Aşırı kullanıldığı takdirde zehirlenme yapabilir. Kusma, kaşıntı, alerjik hastalıklara sebebiyet verebilir. Böbrek ve karaciğer hastaları, hamile ve emziren bayanların kullanması çok sakıncalıdır. 

 

Devamını Oku »

2 Eylül 2021 Perşembe

 TETRA YAPRAĞI NEDİR NASIL KULLANILIR ŞİFALARI NELERDİR?

Tetra yaprağı Duman ağacı olarak bilinen bir bitkinin şifalı özelliği olan yapraklarıdır. Binlerce yıl önce şifa amaçlı olarak kullanılmıştır.

  Duman ağacı 34 metre boylanabilen ve yazın pamuk yumağı şeklinde çiçekler  oluşturan çalı formunda bir ağaçtır. Yaprağını Çay olarak tüketmek zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle hazırlanan suyu haricen kullanılmalıdır.

 Tetra yaprağının içeriğinde Glotanenler, glikozidler, linaol maddesi, komfen, uçucu yağlar ile enzimler bulunur.

Bu özelliği ile mikrop kırıcı etkis vardı. Genellikle cilde sürülerek ve yaralara kompleks yapılara kullanılan tetra yaprağı damar büzücü veya kapatıcı özelliği sahiptir

Aynı zamanda tekrar yaprağı ishal beyaz akıntı sedef hastalığı basur gibi bazı cilt hastalıkları ile sivilce diş eti  iltihaplanmaları gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır.

 Yaklaşık 3 yaprak kurutulmuş tetra yaprağı toz haline gelinceye kadar havanda döğülür ve bir buçuk litre su ile 10 dakika kaynatılır. Elde edilen şifalı su ile yaraları yıkamak ,diş eti hastalıkları ve iltihaplarının kurutmak, gargara yapmak basur gibi  hastalıkların tedavisinde kullanılır. 

Devamını Oku »

1 Eylül 2021 Çarşamba

KÜSKÜT OTUNUN ŞİFALI ÖZELLİKLERİ FAYDALARI KULLANIMI

 KÜSKÜT OTUNUN ŞİFALI ÖZELLİKLERİ

(Küsküt otunun şifalı kullanımı var mı)



Küsküt otu parazit bir bitki olup en çok yonca tarlasında yonca bitkisine sarılarak yetişir. Klorofili olmayan yeşil aksamı bulunmayan ve bitkilere sarıları büyüyebilen  yabancı ve zararlı bir ottur.

 Daha çok kültür alanlarında dediğimiz gibi Yonca fesleğen kekik tarlası ve yine yabancı otlardan ısırgan otu gibi bitkilere sarılarak bu bitkilerin öz suyunu emerek yetişir.

  Genellikle temmuz-ağustos aylarında itibaren çıkmaya başlar. Bu Bitki ile mücadele edilir ve tarladan uzaklaştırmak için zirai mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bu yazımızda bu bitkinin şifalı etkileri bulunmakta bunu sizlerle paylaşacağız.

  Küsküt otu her ne kadar zararlı bir bitki ise de  insan sağlığı açısından bazı şifalı özellikleri bulunmaktadır. Özellikle Kuskutinglikozidi, pentozanlar, fitaslerin, antosininler, şeker, potas ve nişasta i birçok şifalı etkili maddeler bulundurur.Bbu özellikleri ile çayı yapılarak tüketilebilir.

             Tarladan toplanan küsküt otu kurutulduktan sonra çay yapmak için hazır hale getirilir. Çayını yapmak için 5 gram kurutulmuş küsküt otu 200 ml yani bir su bardağı kaynamış suyun içerisine 5 dakika demlenmesi sağlanır daha sonra günde 1 bardak olmak üzere içilir.

 Bu şekilde en önemli özelliği karaciğer hastalığının tedavi etmesi yine mide ve bağırsak ağrılarına midede oluşan şişkinliği bağırsaklardaki tembelliği  gibi durumlarda bu çay etkilidir. Ayrıca lapası yapılarak açık yaraların üzerine yine çıban ve sivilce gibi cild yaralarını tedavi edici özelliği bulunmaktadır


 

Devamını Oku »

Doğada Yabani Şifalı Bir Ot Elma Nanesi Tüylü Nane

                                  ELMA NANESİ (Mentha suaveolens)

            Doğada yabani olarak yetişen bir nane türüdür. Bilimsel ismi Mentha suaveolens tir. Ballıbabagiller familyasından olup bir çok türü mevcuttur. Bazı türlerine halk arasında yarpuz da denilmektedir.
 Bu nane türünün yaprakları  tüylü olup tüylü nane olarak da adlandırılır Ayrıca kokusundan dolayı ananas kokulu nane de denilmektedir.
 Daha çok Kayalık alanlarda ve Kıraç topraklarda iyi gelişim gösterir. Doğadan toplanıp yaprakları mutfaklarda baharat olarak kullanılmaktadır.  Ayrıca çay yapılmaktadır. Nane çayı
Sindirim sistemini rahatlatır nefes açıcı özelliği vardır. Mide bulantısını önleyen yorgunluk ve baş ağrısını dindirir. Astım krizini azaltır hafızayı güçlendirir 

 


Devamını Oku »

Kansere Karşı Kullanılan Yabani Bir Meyve ÇAKAL ERİĞİ-GÜVEM ERİĞİ

                                            ÇAKAL ERİĞİ-GÜVEM ERİĞİ

(Prinus Sapinosa)

Çakal eriği gülgiller familyasından bodur ve kısmı dikenli bir ağaç türüdür. Doğada yabani olarak yetişir ve üç dört metre boylanır. Daha çok ormanlık bölgelerde kendiliğinden yetişir sonbahara doğru meyve vermeye başlar.

 Siyahımsın mavi renkli meyveleri  normal erik türlerine göre oldukça küçüktür. Meyvelerin ebadı yaklaşık 1 cm çapındadır.

Çakal eriğinin en önemli özelliği yüksek miktarda antioksidan içermesidir. Yapılan araştırmalarda kanser hücrelerine karşı etkili olduğu özellikle Kadınlarda meme kanseri için doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.

Mevsiminde günlük 100 gram çakal eriği tüketilmesi halinde vücuttaki serbest radikalleri özelliklede bağışıklık sistemindeki serbest radikalleri yok ettiği bilinmektedir.

İştahsızlık ve kabızlık için de yaklaşık 50 gram Güvem eriği 200 ml suda  5 dakika kaynatılarak her gün bir bardak içilir. Bu şekilde  kanda oluşan yağ toksinlerini i temizler, kan basıncını düzenler ve Damar tıkanıklığını giderir Ayrıca güçtü bir idrar söktürücüdür.

 

 

Devamını Oku »

31 Ağustos 2021 Salı

FESLEĞEN MANTARI (Boletus edulis) Nedir Nasıl Tüketilir

                                           FESLEĞEN MANTARI (Boletus edulis)

         Fesleğen mantarı doğada yenilebilen ve oldukça lezzetli olan bir  mantar türüdür. Ormanlık alan Eylül aylarında çıkmaya başlar.  Daha çok çam ve meşe ormanlarında bulunur. Şapka kısmı kestane renginde Kahverengi ve çöreğe e benzemektedir

 

        Lamelleri üst kısmında önce sarımsı sonra yeşile dönen bir katman bulunur.  Mantar yenirken bu katman temizlenir. Şişkin beyazımsı bir sap  yapısına sahiptir.

 

        Fesleğen mantarı oldukça lezzetli olup pazarlarda uygun fiyatlara satılmaktadır. Daha çok sotesi yağda kızartması yapılarak tüketilir.

Devamını Oku »

İMPARATOR MANTARI (Amanita caeserea) Nedir Nasıl Kullanılır Yenilebilirmi

 İMPARATOR MANTARI (Amanita caeserea)

                            

Yenilebilen Lezzetli bir mantar türüdür. Roma İmparatorluğu'nun favori mantarlarından olup Sezar mantarı olarak da adlandırılmıştır yine yumurta mantarı ve gelin duvağı mantarı olarak da adlandırılır.

 En belirgin karakteristik özellikleri şapka üst kısmı turuncu ve lamelleri belirgin sarı renklidir. Sap kısmı da sarı renklidir. Toprak yüzeyinin hemen üstünde çorap denilen beyaz bir kese içinde gelişir ve toprak yüzeyine o şekilde çıkar sap kısmının şapkaya yakın  olan kısmında az belirgin bir yüzük mevcuttur.

 Bu mantar türü yenilebilen lezzetli mantar türlerinden birisidir. Tadı oldukça güzel olup, pazarlarda uygun fiyatlara satılmaktadır. Daha çok sotesi ,yağda kavurması, kızartması gibi şekillerde yemekleri yapılarak tüketilir.

 İmparator mantarı yazın sonuna doğru Sonbaharda çıkmaya başlar. Daha çok çam ve meşe ağaçlarının bulunduğu orman altlıklarında yetişir

 


Devamını Oku »