7 Şubat 2021 Pazar

Bazı Salep Türlerinin Glikomannan Oranı:

 

BAZI SALEP TÜRLERİNİN GLUKOMANNAN ORANLARI



            Ülkemiz doğasında yetişen bazı önemli salep türlerinin glikomannan değerleri hakkında bilgi vereceğiz. Ama önce salep ve içeriğindeki en önemli madde olan glikomannan nedir kısaca açıklayalım.

Glikomannan glikoz ve mannoz şekerlerinin birleşmesi ile meydana gelen bir polisakkarittir. Salep, elde edildiği türe bağlı olarak % 7-61 oranında glikomannan, % 8-19 oranında nişasta, % 0.5-1.5 azotlu maddeler, % 0.2-6 kül (K.M de), % 1-4 şeker ve % 6-12 oranında rutubet içerir.

Salep bitkisinin yaygın kullanımı içeriğinde bulunan glukomannan maddesinden kaynaklanır. Kullanıldığı sıvıda müthiş bir kıvam artırıcı özellik sağlar. Dondurmada kullanılması ise kıvam arttırıcılığı özelliğinin yanında geç erimesini de sağlar. Özellikle Maraş dondurmasında geç erime ve sertlik sağlayan, salepteki glikomannanlardır.

Salep dondurmaya hem stabilizatör görevi yaparak kıvamını artırır  hem de belirli bir tat ve aroma sağlar. 1 gr salep 200 ml sıvıyı absorbe ederek yoğunlaştırır. Buna göre 5 gr salep 1 lt süte katılarak yaklaşık bir litre salep içeceği elde edilir.

            Bazı Salep Türlerinin Glikomannan Oranı:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder