28 Şubat 2021 Pazar

Salep İçeceğinin Faydaları Nelerdir?

 

SALEP FAYDALARI NELERDİR



         Salep bitkisi orkidegiller familyasına ait çok yıllık bir bitkidir. Bu bitki toprak altında yumru oluşturur ve kullanılan kısmı bu yumrulardır.

         İlkbaharda çiçeklenme döneminde topraktan sökülerek yumruları alınır ve bir müddet suda haşlandıktan sonra kurutulur ve toz haline getirilir. Toz haline getirilen salep yumruları başta dondurma sanayinde olmak üzere sıcak içecek, kozmetik ve şifalı bitki olarak kullanım alanları vardır.

         Piyasada bulunan salep tozu, nişasta ve soya gibi birçok madde ile karıştırılarak saf olmayan halde satılmaktadır. Saf salep tozu ise kurutulan salep yumrularına hiçbir katkı katmadan taş değirmenlerde öğütülmesi ile ilde edilir. Şu anda saf salep tozunun kilosu 1000 TL den satılmaktadır.

         Salep tozu süt ve toz şeker ile karıştırılarak bir müddet kaynatıldıktan sonra hakiki salep içeceği elde edilir. Bu şekilde hazırlanmış salep içeceğinin bir çok şifalı etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde glikomannan, nişasta, azot, şeker gibi enerji verici etkili maddeler bulunmaktadır.

         Salep içeceğinin en önemli faydası vücuda enerji vermesi ve dinçlik sağlamasıdır. Ayrıca oldukça besleyici bir gıdadır. Soğuk algınlığını anında keser ve bronşite iyi gelir. Yoğunluk artırıcı özelliğinden dolayı mideyi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır ve bağırsakları temizler. Yine kalbi kuvvetlendirir ve müsilaj etkisiyle dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar. Zihni geliştirir ve kalbi kuvvetlendirir. Ayrıca enerji değerinden dolayı cinsel gücüde artırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder