12 Şubat 2021 Cuma

Meşe Palamudu Ağacının Kullanımı Özellikleri Odun Değeri

 

MEŞE AĞACI ÖZELLİKLERİ KULLANIMI


Meşe ağacı ormanlık alanlarda bulunan ve yaklaşık 25 m ye kadar boylanabilen bir ağaç türüdür. Kayıngiller ailesine aittir ve Ülkemizde tam olarak 18 adet meşe ağacı türü bulunmaktadır

.Meşe ağacının gövdesi düzgün şekildedir ve siyaha çalar esmer vari bir rengi bulunmaktadır. Meşe ağacı ülkemizin neredeyse tüm bölgelerinde yetişen ağaç türlerinden bir tanesidir. Özellikle ülkemizin iç kesimlerinde birçok meşe ormanlıkları veya korulukları bulunmaktadır. Meşe ağacı çok dayanıklı bir ağaç olması sebebiyle birçok alanda kullanılmaktadır.

Meşe ağacının meyvesi ise palamuttur. İlkbahar başında çiçek açan ve sonbaharda da meyve veren meşe ağacının tohumuna ise pelit denir. Pelit, palamudun içerisinde yer alan ve kestane benzeri bir yemiştir. 


Oldukça dayanıklı olan meşe ağacı kerestesi ev eşyalarında, parke imalatında, fıçı üretiminde kullanılır. Oymacılıkta da tercih edilen bir ağaç türüdür.

Meşe ağacının meyvesi olan palamuttan elde edilen şıra hayvan derilerini kullanılacak hale getirmek için yapılan sepicilik işlemlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca palamut ve pelit hayvan yemi olarak kullanılmakta hatta yaban hayvanlarından sincap ve bazı kuş türlerinin ana besin kaynağıdır.


Meşe ağacı o kadar dayanıklıdır ki genellikle iskeleler, köprüler ve hatta gemiler meşe ağacının keresteleri ile yapılır.

Odun değeri de oldukça iyi olup uzun süre yanması ve ortama az duan ve koku bırakması ile şömineler içinde idealdir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder