23 Şubat 2021 Salı

Sütleğen Otu Nedir Nasıl Kullanılır?

 

SÜTLEĞEN BİTKİSİ SÜTLÜCE OTU


 


            Sütleğen otu sütleğengiller familyasından olan çok  yıllık bir bitkidir. Doğada kendiliğinden yetişir. Halk arasında sütlüce otu olarak ta bilinir.

            Yeşil yaprakları kırmız dalları ve sarı çiçekleri bulunur. İlkbaharda Mayıstan hazarina kadar çiçeklenir. Daha çok kayalık yamaçlarında yol ve tarla kenarlıklarında ve çorak arazilerde yetişir.

            Bitkisinin öz sıvısı süt kıvamında ve zehirli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle kullanırken dikkat etmek gerekir.

            Bu bitkinin en önemli özelliği dezenfektan olarak kullanılmasıdır. Cilt yaralarının tedavisinde kullanılan özellikle ciltte çıkan siğilleri tedavi eder. Yine nasırlı bölgelere sürülerek nasırları tedavi özelliği vardır. Ayak ve el mantarları içinde etkili olup ayrıca sedef hastalığı tedavisinde kullanılır.

 

            Kullanımı: Ciltte oluşan siğil ve nasırların üzerine bir iki damla damlatılarak sürülür ve yaklaşık bir saat beklettikten sonra temizlenir. 3-4 uygulama sonra tedavi özelliği görülmüş olur.

            Yine açık yaralar 1-2 damla damlatılarak yaranın hızlıca kapanmasını sağlar. Diğer bir kullanım yönü ise yaprakları kurutulur ve kına ile karıştırılarak mantar tedavisinde kullanılır.

            DİKKAT: Sütleğen bitkisinin dal ve yapraklarında çıkan süte benzeyen sıvı zehirlidir ve haricen kullanılmalıdır. Kesinlikle ağızdan alınmamalı ve yapraklarından çay yapılmamalıdır.

 


 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder