13 Şubat 2021 Cumartesi

Kardelen Çiçeği Nedir Özellikleri Bakımı

 

KARDELEN ÇİÇEĞİ



            Kardelen çiçeği nergisgiller familyasına ait toprakaltında soğan oluşturan bir bitki türüdür. Yani soğanlı bir çiçek türüdür.

Ocak ayından Mart ayının sonuna kadar çiçek açar. Özellikle ocak ayında kar örtüsü  içinde çiçek açma özelliğine yegane bitkidir. Kardelen çiçeğinin kar örtüsünü içinde çiçek açma özelliği, yaprak uçlarının sertleşmesi ve yine bitki öz suyunda buz kristalleri oluşturmayı engelleyici bir tür antifriz özelliğe sahip sıvı bulunmasından kaynaklanır.

Kardelenin çiçekleri beyaz renkli aşağıya dönük çan şeklinde ve hoş kokuludur. Ocak ayından itibaren çiçek açar ve nisan başına kadar çiçekli kalır.

Ülkemizde daha çok Karadeniz ve Marmara bölgesi ile doğu Anadolu bölgesinin bazı kesimlerinde yayılış göstermiştir. Genel olarak 900-1800 m yüksekliklerdeki rakımlarda yetişir.

Kardelen çiçeği fazla suya ihtiyaç duymaz. Ayrıca direk güneş ışığını sevmez ve organik maddece zengin orman topraklarında iyi gelişir. Yarı gölge yerlerden hoşlanır.

Kardelen çiçeği tohumdan çoğalması oldukça güç olup daha çok toprak altında bulunan soğanları ile çoğalır. Bulunduğu yerde gruplar halinde gelişim gösterir.

Kardelen çiçeği saksıda yetiştirilmeye uygun bir türdür. Soğanları nisan ayında saksılara dikilerek yetiştirilebilir. Son yıllarda saksı üretimi hızla artmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder