2 Şubat 2021 Salı

Kuru Öksürüğe Çare Hatmi Çiçeği Çayı

 

BİNBİR DERDE DEVA HATMİ ÇİÇEĞİ

 


            Hatmi çiçeği ebegümecigiller familyasından bir bitkidir. Yaklaşık 2-2,5 m kadar boylanır ve ilkbaharda pembe beyaz kırmızı turuncu gibi çeşitli renklerde rengârenk çiçek açar.

            Bitki çiçek açtıktan sonra çiçekleri çiçek tablası ile birlikte koparılarak gölgede 5-6 gün süre ile kurutulur ve kullanıma hazır hale gelir.

            Hatmi çiçeğinin en çok kullanılan şekli bildiğimiz klasik bitki çayı gibi çayı yapılarak tüketilmesidir. Bunun haricinde özel karışımlarla cilde sürülebilecek kremi yapılabildiği gibi diş hastalıklarına karşı gargara olarak ta kullanılmaktadır.



            Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl yapılır?

            Önceden toplanmış ve gölgede kurutulmuş 4-5 adet hatmi çiçeği bir bardak sıcak suya kınur ve 10 dakika demlenir. Daha sonra süzülerek günde iki fincan içilir.

            Hatmi Çiçeğinin Faydaları

Hatmi çiçeği halk arasında "kuru öksürük" olarak tabir edilen ve bir türlü bitmek bilmeyen o öksürüğe çare olmasıyla biliniyor. Aynı zamanda grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırıyor.

 Yine gastrit reflü gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına da olumlu etkilerde bulunuyor.

Hatmi çiçeği, adeta doğal bir ağrı kesici olduğundan vücudun çeşitli yerlerinde oluşan ağrıları dindiriyor.



Hatmi çiçeğini sıcak suda demledikten sonra elde ettiğiniz çayı soğutarak gargara yaptığınızda iltihaplanmaları iyileştirme gücü sayesinde diş ve diş eti sağlığına da olumlu etkilerde bulunuyor, söylemeden geçmeyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder