20 Şubat 2021 Cumartesi

Salep Yetiştiriciliğinde dekardan ne kadar yumru alınır

 

SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİNDE 1 DEKARDAN NE KADAR YUMRU ALINIR



Salep yetiştiriciliğinde dekara alınacak yumru miktarı dikim esnasında uygulanacak sıra arası ve sıra üzeri mesafelere bağlıdır. Genel olarak salep yetiştirilecek tarla yastıklara ayrılır ve yumru bu yastıklara dikilir.

Salep yetiştiriciliği için hazırlanan yastıklar 1,5 m eninde ve 50 m genişliğinde ve 75 m² ebatlarında olmalıdır. Bu yastıklara 5 cm sıra üzeri ve 10 cm sıra arası hesaplanarak dikim yapılmalıdır. Bu durumda 1 m² için yaklaşık 200 adet yumru dikilir.



Bir dekar olarak hazırlanacak salep tarlasında yastıklar arası yollar ve çalışma alanları çıkarıldığında yaklaşık olarak 18.000 adet yumruya ihtiyaç duyulacaktır. Bir yumrunun ağırlığı ortlama 4 gr olduğu hesap edilirse yaklaşık 720 Kg yumru dikim için gereklidir.

1 dekar alan için dikilen yumrulardan en az birebir verim alınır. Unutulmamalıdır ki doğal alanlarda iki yumru veren salep bitkisi uygun koşukkarda hazırlanan ve çifttlik gübresi ile takviye edilen topraklarda %25-30 oranında 3 veya yumru erme olasılığı vardır. Bu durumda 1 dekar alanda 1 ton civarında salep alınması mümkündür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder